Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge dijaliziranih i transplantiranih

'Ograđujemo se, Ministarstvo ne reagira na pravilno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj, jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke Udruge Ante Rajkovača.

Dodao je da su predstavnici Udruga o mogućim problemima u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb upozorili Ministarstvo zdravstva na sastanku 20-ak dana prije izbijanja same afere ukazavši na probleme oko nedostatka lijekova i međusobnih odnosa pacijenata i medicinskog osoblja. Ministarstvo zdravstva međutim, ističe Rajkovača nije reagiralo na vrijeme i na ispravan način ni sada ni nakon izbijanja afere u medijima koja je rezultirala smjenom pročelnika Zavoda za dijalizu na Rebru prof. Petra Kesa.

Pročitajte i ovo Poziv u blagdanskoj misiji: Dvjema šibenskim udrugama pripremili su pravo blagdansko iznenađenje - 15 Poziv Domagoja Mikića Veliko iznenađenje za dvije udruge koje pomažu djeci s teškoćama i trebaju pomoć: "Ako se ugase, neće biti potpore od nikuda, oni spašavaju našu djecu" Screenshot Niz nepravilnosti Građani u strahu za rezultate izbora: Viđeni crni džipovi, nezapečaćene kutije, ali najgori je - bugarski vlak

Ogradili se

Zagrebačka udruga i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske ogradile su se danas od načina rješavanja tog problema jer udruge godinama upozoravaju na nezadovoljavajuće stanje u dijalizi uzrokovano prije svega nedostatkom novca i nedovoljnim izdvajanjima za dijalizu od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva. U Hrvatskoj su se dosad dogodile četiri tragedije povezane s dijalizom i uvijek su stradavali liječnici ili drugi koji su bili najslabija karika u lancu, pa i u ovom slučaju smjena jednog čovjeka neće pomoći u rješavanju problema koji u sustavu postoje, ocijenio je Rajkovača.

Traže posebno povjerenstvo

Udruga stoga traži osnivanje posebnog povjerenstva sastavljenog od stručnjaka i predstavnika bolesnika koji bi radili na njihovu otklanjanju. Udruge također drže da su pacijenti na dijalizi u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb ne liječe pogrešno unatoč nedovoljnim količinama eritropoetina s čime se susreću svi centri. Smatraju da su liječnici kod liječenja već u startu ograničeni jer ne dobivaju dovoljne količine tog hormona važnog u liječenju anemije kod pojedinih kategorija bubrežnih bolesnika. U udrugama se zato bore da lijek uđe na listu lijekova HZZO-a i za druge indikacije bubrežnih bolesti, a ponajprije kod pacijenata u fazi bolesti prije same dijalize, kao i za one bolesnike koji su prošli transplantaciju bubrega. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene