Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj, jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke Udruge Ante Rajkovača.


Dodao je da su predstavnici Udruga o mogućim problemima u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb upozorili Ministarstvo zdravstva na sastanku 20-ak dana prije izbijanja same afere ukazavši na probleme oko nedostatka lijekova i međusobnih odnosa pacijenata i medicinskog osoblja. Ministarstvo zdravstva međutim, ističe Rajkovača nije reagiralo na vrijeme i na ispravan način ni sada ni nakon izbijanja afere u medijima koja je rezultirala smjenom pročelnika Zavoda za dijalizu na Rebru prof. Petra Kesa.

Ogradili se

Vezani članci Županijska bolnica u Čakovcu Međimurska županija nakon tragedije u čakovečkoj bolnici zatražila očitovanja i rezultate stručnog nadzora Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Umjesto fiziološke otopine ubrizgale dezinficijens? "Medicinske sestre koje su bile uz preminulog pacijenta do daljnjeg neće raditi"

Zagrebačka udruga i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske ogradile su se danas od načina rješavanja tog problema jer udruge godinama upozoravaju na nezadovoljavajuće stanje u dijalizi uzrokovano prije svega nedostatkom novca i nedovoljnim izdvajanjima za dijalizu od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva. U Hrvatskoj su se dosad dogodile četiri tragedije povezane s dijalizom i uvijek su stradavali liječnici ili drugi koji su bili najslabija karika u lancu, pa i u ovom slučaju smjena jednog čovjeka neće pomoći u rješavanju problema koji u sustavu postoje, ocijenio je Rajkovača.

Traže posebno povjerenstvo

Udruga stoga traži osnivanje posebnog povjerenstva sastavljenog od stručnjaka i predstavnika bolesnika koji bi radili na njihovu otklanjanju. Udruge također drže da su pacijenti na dijalizi u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb ne liječe pogrešno unatoč nedovoljnim količinama eritropoetina s čime se susreću svi centri. Smatraju da su liječnici kod liječenja već u startu ograničeni jer ne dobivaju dovoljne količine tog hormona važnog u liječenju anemije kod pojedinih kategorija bubrežnih bolesnika. U udrugama se zato bore da lijek uđe na listu lijekova HZZO-a i za druge indikacije bubrežnih bolesti, a ponajprije kod pacijenata u fazi bolesti prije same dijalize, kao i za one bolesnike koji su prošli transplantaciju bubrega. (Hina)