Pijavica u Istri, arhiva
Pijavica u Istri, arhiva Foto: Srecko Niketic

I idućih dana u unutrašnjosti očekuju se maglovita i svježa jutra. Na Jadranu je danas bilo ugodije, iako je i tamo jutarnja temperatura bila malo niža od prosjeka.


Vrijeme nas polako priprema na jesen, a u Hrvatskoj su sve učestalije i pojave pijavica, na moru, ali i na kontinentu. Jedna je takva snimljena u Zagrebu. Fotografiju je objavio DHMZ. 

Iz DHMZ-a su nam potvrdili da nije poznata točna lokacija pijavice, odnosno funnel oblaka. Snimljena je iz jugozapadnog dijela grada prema sjeverozapadu. Osim toga nisu dobili nikakve dojave o šteti, a razlog tomu je mogućnost da funnel oblak nije bio u kontaktu s tlom.

Pijavice odnosno tornada ili pak funnel (lijevkasti) oblaci javljaju se povremeno i u unutrašnjosti, no ipak češće nad morem, objasnila je dr. sc Tanja Renko te dodala kako je teško komentirati je li broj pijavica puno veći nego proteklih godina budući da još nije napravljena detaljna analiza svih događaja, no prema nekim preliminarnim podacima nema većih odstupanja od prijašnjih godina.

Neki od značajnijih tornada koji su zabilježeni u unutrašnjosti su:

• tornado u Hrvatskoj dogodio se 1892. godine kod Novske, o kojem je pisao Andrija Mohorovičić

• olujno nevrijeme i pijavica koja je poharala dio Medvednice 22. srpnja 1973.

• kao i 31. srpnja 1982. godine, kada je područje Petrinje zahvatilo veliko nevrijeme povezano s pojavom pijavice

Iz DHMZ-a istiću kako zbog se nepretka tehnologije (prije svega pametni telefoni) i brzog prijenosa informacija broj dojava posljednjih godina povećao.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju