Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođena zbog korone

Devetnaesta Povorka ponosa: Objavljen datum održavanja Zagreb Pridea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb Pride najavio je u subotu da se ove godine Povorka ponosa neće održati u lipnju kao inače, nego u kasno ljeto, odnosno 19. rujna.

"Devetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, naših obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna", priopćio je Zagreb Pride.

Pročitajte i ovo Ana Urlić, koordinatorica Zagreb Pridea GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Koordinatorica Zagreb Pridea: "Gotovo 70 posto LGBTQ osoba je i dalje izloženo nasilju i diskriminaciji" Slika nije dostupna TRAŽE PROMJENU USTAVA Povorka ponosa završila bez incidenata: "Zahtijevamo potpunu ravnopravnost. Želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i ponosno"

Umjesto povorke koja tradicionalno prolazi središtem Zagreba aktivistice LGBTIQ udruga su danas simbolično "zauzele" trgove kojima inače prolazi povorka.

"Želimo pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti, kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira", kaže se u priopćenju.

Organizatori Povorke ponosa nisu htjeli pristati na ograničenja i zabrane koji bi bili nametnuti u uvjetima pandemije koronavirusa, stoga su događaj odgodili za rujan kada će "po 19. put proslaviti svoju različitost i slobodu, autonomiju svojih tijela, identiteta i ljubavi".

Zagreb Pride se od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene