Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon izlaska iz GSV-a, sindikalne središnjice namjeravaju održati svesindikalni sabor na kojem će odlučivati o mogućem općem štrajku.


Pet hrvatskih najvećih sindikata odlučilo je izaći iz Gospodarsko-socijalnog vijeća te hitno sazvati II. svesindikalni sabor. Povod za prekidanje socijalnog dijaloga je stajalište Vlade o ukidanju regresa za godišnje odmore, božićnica i darova za djecu zaposlenih u državnim i javnim poduzećima. Vlada želi izmijeniti i 262. članak zakona o radu, čime se, prema mišljenju sindikalista, uvodi lakše otkazivanje kolektivnih ugovora.

Vezani članci Sjednica Vlade Razriješen državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

'Možemo doći u situaciju da nema novaca za plaće. Pa jel onda bolje razgovarati da se ove godine odreknemo božićnice i regresa ili idemo inzistirati i dalje, slijepo, oćemo božićnicu, oćemo regres i ove godine, kao da ne vide gdje živimo', iznenađen je odlukom sindikata ministar prometa i predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta.

>> Kosor pozvala sindikate natrag u GSV

Na svesindikalnom saboru , središnjice će odlučivati o zajedničkim akcijama, uključujući prosvjede i štrajkove, piše Deutsche Welle. Sindikate je na prikupljanje potpisa za organiziranje referenduma o izmjenama zakona o radu pozvao i Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada, koji smatra kako su kolektivni ugovori jedino jamstvo za ostvarivanje materijalnih prava radnika.