Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora sa sjedištem u Vukovaru Danijel Rehak smatra da su danas u Beogradu izrečene kazne za zločin na Ovčari premalene, posebno s hrvatskoga gledišta.


'Na Ovčari je ubijeno 200 ljudi, a i jedan na takav način oduzet nevini život strašan je zločin', izjavio je Rehak, dodavši da bi hrvatska državna tijela trebala izvršiti još veći pritisak na sve čimbenike koji mogu utjecati da se zadovolji pravda. Rehak je dodao da su osuđeni navodni počinitelji, no ne i nalogodavci. 'Moj je dojam da su za sve zločine uvijek nekako krivi ljudi koji su iz Hrvatske, bez obzira na narodnost i vjeru, bez obzira na to pred kojim se sudskim tijelom nađu, a ostali se oslobađaju ili su im kazne niske, istaknuo je Rehak.

Vezani članci 30 godina od razmjene Život nakon razmjene - Mladići su danas očevi: ''On kaže - ja sam tvoj tata, a ona kaže - ali nisi ti moj tata, on je u Mitrovici'' Građani na ulicama Vukovara - 4 Dramatične brojke iseljavanja iz Vukovara, pitali smo građane što bi trebalo promijeniti: "Imamo sve, a nemamo ništa"

>> 'Presude za Ovčaru su premale za zlodjela koje su počinili'

>> Beograd: Za zločin na Ovčari ukupno 193 godine zatvora

'Ako Vrhovni sud ponovno ukine presude, to će biti katastrofa'

Izricanje presude za Ovčaru vrlo je emotivno doživio i Dragutin Guzovski, vukovarski branitelj s Mitnice, koji je sa skupinom branitelja zarobljen i odveden na Ovčaru, no na njegovu sreću evidentirao ga je Međunarodni Crveni križ pa je odveden u logor u Sremskoj Mitrovici.'Za jedan ljudski život kazna od 10 mjeseci zatvora', ogorčeno je komentirao Guzovski. 'Kakva je to presuda i još je petero oslobođeno. Ako srbijanski Vrhovni sud ponovno ukine presudu, kao u prvom slučaju, svi će se oni nekažnjeno izvući', rekao je Guzovski nazvavši cijelu beogradsku sudsku epizodu vezanu za zločin na Ovčari - katastrofom.

Vijeće za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu izreklo je danas, na ponovljenu suđenju za pokolj na Ovčari, trinaestorici bivših pripadnika vukovarske Teritorijalne obrane i paravojnih postrojba zatvorske kazne od pet do 20 godina, a petoricu je oslobodilo optužaba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju