Predizborno istraživanje Nove TV dalo je prednost HDZ-u, a izlazne ankete bile su itekako precizne, samo se 4 mandata od ukupno 140 drugačije rasporedilo na kraju. No iz izlaznih anketa ima još zanimljivih podataka koje nismo jučer objavili. Naime svaki ispitanik dao je i svoje demografske podatke. Kakav je profil prosječnog hrvatskog birača i tko je jučer odlučio o pobjedniku, donosi Mislav Bago.

Galerija


Većina birača koja je jučer izašla na birališta je u dobi od 35 do 59 godina, srednje stručne spreme, a po spolu su podjednako zastupljeni.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države'' Dijete, ilustracija Nije sve tako crno: Pet gradova lani bilježilo demografski plus. Znamo i koja su najčešća imena za bebe

Profili birača pet vodećih grupacija se razlikuju.

SDP u odnosu na prije četiri godine dio birača nije izvukao na biralište i to je to. Gotovo četvrtina birača koji su 2016. glasali za SDP jučer nije izašla na izbore. A ako bi se radio neki profil onih koji su izašli, podjednako ima muškaraca i žena, prosječni je birač od 30 do 59 godina i sa srednjom stručnom spremom.

HDZ-ovi birači podjednako su muškarci i žene, najviše ih ima među biračima od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Birač Restarta sličan je HDZ-ovu ako je u pitanju zastupljenost kod oba spola. No vidljivo je kako je SDP zapravo stranka starih birača, također sa srednjom stručnom spremom.

Tipični birač Domovinskog pokreta je muškarac također u populaciji od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Most je pak više zastupljen kod žena i među mlađim biračima od 18 do 29 godina koji su visokoobrazovani.

Među biračima platforme Možemo! zastupljenije su žene između 30 i 59 godina te su visokoobrazovane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr