Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izlazne ankete pokazale

Demografski profili birača: Most i Možemo privukli visokoobrazovane, HDZ i Domovinski pokret one sa srednjom školom, a SDP?

Profil prosječnog birača Mosta
Profil prosječnog birača Mosta DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Profil prosječnog birača Mosta Profil prosječnog birača Mosta Foto: DNEVNIK.hr Profil prosječnog birača Možemo Profil prosječnog birača Možemo Foto: DNEVNIK.hr Profil prosječnog birača Domovinskog pokreta Profil prosječnog birača Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr Profil prosječnog birača Restarta Profil prosječnog birača Restarta Foto: DNEVNIK.hr +0 Profil prosječnog birača HDZ-a Galerija 1/5 >>
Predizborno istraživanje Nove TV dalo je prednost HDZ-u, a izlazne ankete bile su itekako precizne, samo se 4 mandata od ukupno 140 drugačije rasporedilo na kraju. No iz izlaznih anketa ima još zanimljivih podataka koje nismo jučer objavili. Naime svaki ispitanik dao je i svoje demografske podatke. Kakav je profil prosječnog hrvatskog birača i tko je jučer odlučio o pobjedniku, donosi Mislav Bago.

Većina birača koja je jučer izašla na birališta je u dobi od 35 do 59 godina, srednje stručne spreme, a po spolu su podjednako zastupljeni.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

Profili birača pet vodećih grupacija se razlikuju.

SDP u odnosu na prije četiri godine dio birača nije izvukao na biralište i to je to. Gotovo četvrtina birača koji su 2016. glasali za SDP jučer nije izašla na izbore. A ako bi se radio neki profil onih koji su izašli, podjednako ima muškaraca i žena, prosječni je birač od 30 do 59 godina i sa srednjom stručnom spremom.

HDZ-ovi birači podjednako su muškarci i žene, najviše ih ima među biračima od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Birač Restarta sličan je HDZ-ovu ako je u pitanju zastupljenost kod oba spola. No vidljivo je kako je SDP zapravo stranka starih birača, također sa srednjom stručnom spremom.

Tipični birač Domovinskog pokreta je muškarac također u populaciji od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Most je pak više zastupljen kod žena i među mlađim biračima od 18 do 29 godina koji su visokoobrazovani.

Među biračima platforme Možemo! zastupljenije su žene između 30 i 59 godina te su visokoobrazovane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene