Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva za prošlu godinu.

Galerija Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 2 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 1 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 3 +1 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 4

Brojke nisu dobre. Velik je skok u broju umrlih, čemu je pridonijela i pandemija. U odnosu na 2019. godina umrlo je 5229 osoba više, što je povećanje od 10,1 posto.

Vezani članci Ilustracija Spavat ćemo kraće: Uskoro slijedi velika promjena, a mnogima će teško pasti Demografija nije samo pitanje broja stanovnika Demografi: ''Broj stanovnika u Hrvatskoj nije najgora stvar, tek treba vidjeti dobnu strukturu, ona je posebno važna''

Subjektivni je dojam mnogih bio da će zatvaranje, rad od kuće i veći kontakt s partnerima dovesti i do baby booma, no pad broja novorođene djece nastavlja se i u odnosu na prethodnu godinu. Rođeno je 290 djece manje, što je pad od 0,8 posto.

Pozitivnog prirodnog prirasta nema ni u jednoj županiji. Najgora je situacija u Osječko-baranjskoj. Slijede grad Zagreb, Primorsko- goranska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka, izvijestili su voditelji Dnevnika Nove TV.

Više dječjeg plača ipak se čulo u 34 grada i općine. Prednjače Solin s 55 više rođenih nego umrlih, Metković s 46, Podstrana s 44 i Župa Dubrovačka s 32.

Brojna svjetska istraživanja pokazala su da je rad od kuće utjecao na obiteljske odnose. No kako Hrvatska stoji s vjenčanjima i razvodima? Zabrane i ograničenja vezana za vjenčanja utjecala su itekako na broj sklopljenih brakova.

Vjenčalo se 15.196 parova, što je za 4500 manje nego godinu prije. A lavinu razvoda ipak nismo doživjeli. Naime, vjenčani prsten skinula su 5153 para, što je za 780 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju