Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografija u Hrvatskoj

Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija

Aktualno Galerija Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 2 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 1 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 3 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 4 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Loša demografska slika Hrvatske u pandemiji - 5 Galerija 1/5 >>
Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva za prošlu godinu.

Brojke nisu dobre. Velik je skok u broju umrlih, čemu je pridonijela i pandemija. U odnosu na 2019. godina umrlo je 5229 osoba više, što je povećanje od 10,1 posto.

Pročitajte i ovo Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine Popis stanovništva 2021. - 1 DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU Pogledajte tko još uvijek živi u Hrvatskoj: Objavljeni su konačni rezultati Popisa 2021.

Subjektivni je dojam mnogih bio da će zatvaranje, rad od kuće i veći kontakt s partnerima dovesti i do baby booma, no pad broja novorođene djece nastavlja se i u odnosu na prethodnu godinu. Rođeno je 290 djece manje, što je pad od 0,8 posto.

Pozitivnog prirodnog prirasta nema ni u jednoj županiji. Najgora je situacija u Osječko-baranjskoj. Slijede grad Zagreb, Primorsko- goranska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka, izvijestili su voditelji Dnevnika Nove TV.

Više dječjeg plača ipak se čulo u 34 grada i općine. Prednjače Solin s 55 više rođenih nego umrlih, Metković s 46, Podstrana s 44 i Župa Dubrovačka s 32.

Brojna svjetska istraživanja pokazala su da je rad od kuće utjecao na obiteljske odnose. No kako Hrvatska stoji s vjenčanjima i razvodima? Zabrane i ograničenja vezana za vjenčanja utjecala su itekako na broj sklopljenih brakova.

Vjenčalo se 15.196 parova, što je za 4500 manje nego godinu prije. A lavinu razvoda ipak nismo doživjeli. Naime, vjenčani prsten skinula su 5153 para, što je za 780 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene