Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištic u studiju je razgovarala s demografom Anđelkom Akrapom o vladinim demografskim mjerama.

Galerija


Na pitanje jesu li Vladine dosadašnje mjere poput povećanja cenzusa za dječje doplatke, dodatka na treće i četvrto dijete dale rezultata ili je to samo kozmetika, demograf Anđelko Akrap kaže kako je pitanje što bi bilo da nije bilo nikakvih mjera.

Vezani članci Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Preminulo najviše osoba od početka epidemije. U jednoj županiji opet problem svadbe: "Velik broj pozitivnih na COVID ne zna izvor zaraze" Koronavirus, ilustracija - 1 U Lici umrlo čak troje korisnika doma za starije, u varaždinskom samostanu zaraženi gotovo svi

"Vlada radi ono što narod traži, treba promijeniti svijest. Još se gleda u tim malim općinama 'pa neću ja hraniti djecu drugima'", kaže te dodje kako se "grubim rječnikom" ipak radi o budućoj radnoj snazi.

Od 2017. kada je kao savjetnik bivše predsjednice upozoravo da je stanje alarmantno, do danas neke stvari su se promijenile, kaže demograf.

"Mijenja se svijest, to su potrebna velika sredstva, treba se odreći nečeg", kaže te ističe kako svaka vlast gleda da se nešto brzo riješi, ali to su dugotrajne promjene.

Za idući popis stanovništva kaže da ne zna kakve će biti metodologija, no upozorava da bi mogao biti prenapuhan ako se krenu popisivati ljudi koji su odselili.

"Ovo su učinci demografskog sloma. S jedne strane borimo se kako povećati broj novorođenih, a s druge za skrb o starima", kazao je

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr