Korupcija, iseljavanje iz Slavonije, stambeno zbrinjavanje mladih - oko tih tema sučelila se mladež HDZ-a i SDP-a. Ni kod njih nije prošlo bez spominjanja afera. Mladi HDZ-ovci poručuju - živimo kvalitetnije, a SDP-ovci da ono što se čini nije dovoljno.

Galerija


U fokusu debate mladih snaga HDZ-a i SDP-a u fokusu je bio pitanje stambenog zbrinjavanja mladih. S HDZ-ove strane bio je politolog i ekonomist, a s SDP-ove politologinja i odvjetnik. HDZ je branio POS stanogradnju i projekt APN-a.

Vezani članci Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Istraživanje Crobarometar otkriva: Kakav je rejting stranaka nakon predsjedničkih izbora Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) SDP: Ministar Banožić državno zemljište dodjeljuje lokalnom HDZ-ovcu

"To je koristilo preko 5000 mladih obitelji. U tih 5000 u zadnje tri godine rođeno je 850 djece“, kaže Ivan Vidiš, predsjednik mladeži HDZ-a

"Mi nismo apriori protiv APN-a, nego smatramo da on nije dobro reguliran što pokazuje bivši VD ravnatelj i njegova ponašanja“, kontrirala je Bilja Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a.

Uključila se i publika u kojoj su sjedili članovi stranaka.

"Među onih 5000 koji su riješili stanove preko APN-a postoji i jedna načelnica koja eto sad se pojavljuje u vijestima, tako da sve te brojke dosta otkrivaju, ali jako puno toga skrivaju“, rekao je Nenad iz publike.

"Sve što sam naveo danas je vama suhoparno. Mislim da je to loša poruka ljudima koji žele kvalitetno raditi kad shvate da im rad nije prepoznat. I ne razumijem kako s takvim stavom očekujte da se mlada osoba ili bilo tko uključi u politiku“, odgovorio mu je Vidiš. Pa smo pitali i jedne i druge zašto su se oni uključili u politiku?

"Nisam osoba koja voli stati po strani u kafiću, lamentirati o problemima, a ne biti dio promjene. Mene je zanimala zaista oduvijek“, kaže Ivica Rakušić, predsjednik mladeži HDZ-a.

Možda ne bi trebali sjediti pasivno, nego pokušati doprinijeti rješavanju nekog problema i sudjelovati. Mislim da je najveća odgovornost politički angažman“, kaže Kristijan Čarapić, Potpredsjednik foruma mladih SDP-a.

Politički angažirani mladi SDP-ovci baš i nemaju najbolje mišljenje o šefu HDZ-a.

"Mislim da nije naučio na nekim greškama koje je prije radio. Pa recimo, kao Riječanin mu zamjeram što nije došao na otvaranje prijestolnice kulture u Rijeci“, smatra Čarapić.

Druga strana o Bernardiću je malo suzdržanija.

"Njega poštujem, ali kažem, mi imamo ono što smo napravili, to je naš zalog za bilo kakvu buduću utakmicu“, kaže Vidiš koji nije htio kazati postoji li u Plenkovićevom radu mjesta za napredak.

A Gaća poručuje Bernardiću da bi mu bilo bolje da oko sebe privuče što veći broj mladih i kvalitetnih ljudi.

Pitali smo ih kako gledaju na stalne probleme s imovinskim karticama?

"Mislim da je većinom bila riječ o nespretnim popunjavanjima imovinskih kartica, a naravno da me bilo koja afera ne čini sretnim“, kaže Rakušić.

"Ne mogu vjerovati da ministri koji vode ovu državu nisu sposobni ispuniti imovinsku karticu, ne mislim da se tu radi o neznanju“, smatra Gaća.

Dok je HDZ-ova mladež nabrajala sve što se učinilo, SDP- ova je spominjala afere i što nije učinjeno.
Osim malo više uvažavanja, nismo čuli ništa bitno drugačije od onoga što čujemo od njihovih starijih kolega.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr