Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o vodećem misliocu

'De Dominis značajan i za Hrvatsku i za Europu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravio je u Rabu, gdje je razgovarao s predstavnicima gradske vlasti.

Josipović je i sudjelovao u radu skupa posvećenoga Marku Antunu De Dominisu. Međunarodni skup se održava u povodu 450. godišnjice rođenja toga hrvatskog teologa, znanstvenika i nadbiskupa rođenoga u Rabu. Skup je otvoren 1. listopada a završio je danas.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo Rab šokiran 26-godišnjak šakama umlatio do smrti drugog pacijenta: Policija objavila detalje zločina u bolnici Vesna Šendula-Jengić i Domagoj Mikić "Nisu agresivni" Ravnateljica psihijatrijske ustanove za Dnevnik Nove TV otkrila kako je došlo do tragedije: "Nešto takvo desetljećima se ne pamti"

Pokrovitelj skupa, predsjednik Josipović je obraćajući se sudionicima, ocijenio da je De Dominis bio ispred svoga vremena, te da je pokazao vrijednost vizionara. De Dominis je značajan za Hrvatsku, ali i za europsku povijest u cjelini, ustvrdio je Josipović, dodavši da je bio jedan od vodećih mislilaca svoga vremena.

'Usudio se dovoditi u pitanje instituciju kojoj pripada'

Njegova svestranost vidljiva je iz širine znanstvenih tema kojima se bavio, te objavljenim radovima pa i u svim kontraverzama koje je izazivao, rekao je predsjednik.

Kao svećenik na visokom položaju usudio se dovoditi u pitanje ustrojstvo i zasade institucije kojoj pripada, naveo je. U vrijeme kada je to bilo nezamislivo, zalagao se za razgraničenje vlasti svjetovnoga vladara i pape, za uređenje Crkve s autonomijom biskupa u svojim biskupijama i za zajedničku odgovornost biskupa prema cijeloj Crkvi, te iskazivao uvjerenost u potrebu ujedinjenja svih kršćana, kazao je Josipović.

De Dominis potekao iz ugledne plemićke obitelji

Sve te njegove vizije nazivane herezama, ostvarene su ili se ostvaruju, istaknuo je izrazivši uvjerenje da će znanstvenici nastaviti s istraživanjem De Dominisova djela kako bi se, među ostalim, De Dominis rehabilitirao.

Na završetku skupa dogovoreno je da se sastavi dopis koji bi se uputio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji radi početka postupka rehabilitacije De Dominisa u Vatikanu.

Marko Antun De Dominis potekao je iz ugledne plemićke obitelji s Raba. Školovao se u Lorettu i Padovi, a predavao je matematiku, retoriku i filozofiju. Godine 1597. je izabran za senjskog biskupa, a 1602. je postao splitski nadbiskup. Nakon spora s crkvenim vlastima i priklanjanju Veneciji u sporu s Papom, odrekao se nadbiskupske titule i otišao u Veneciju, a zatim u London.

Posmrtno proglašen krivim zbog svojih gledišta

Nakon nekoliko godina vratio se u Rim, odrekao se svojih protupapinskih gledišta, ali unatoč tome je zatvoren, te je zatočen obolio i naglo umro. Posmrtno je, nakon istrage, proglašen krivim zbog svojih gledišta, te je njegovo tijelo zajedno s njegovim djelima spaljeno u Rimu.

Istražujući prirodne znanosti De Dominis je objavio cijenjene radove o teoretskoj podlozi rada leća, dalekozora i nastanka duge, te o nastanku plime i oseke. Nakon Raba predsjednik Josipović je otišao u Lun na otoku Pagu, gdje će sudjelovati u službenom početku berbe maslina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene