Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se konzultirao s Vladom

DC: Josipović je prekršio Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović je političke špekulacije pretvorio u povijesne činjenice, smatra Škare Ožbolt.

Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt ocijenila je danas predsjednik Republike Ivo Josipović i kao pravnik i legalist svojim istupom u BiH prekršio Ustav, jer se prethodno nije konzultirao s Vladom te da bi to moglo imati ozbiljne posljedice. Odlazak predsjednika Republike Ive Josipovića u BiH pokazao nekoliko slabosti, odnosno da ne postoji koordinacija državnog vrha o tome kako će se istupati u inozemstvu, kakva će se stajališta zauzeti i voditi vanjska politika, drži Škare Ožbolt.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Slika nije dostupna Zbog kandidature za predsjednicu RH I Škare Ožbolt u utrci za Pantovčak

Pozdravlja činjenicu da je Josipović odao počast svim nevinim žrtvama tragičnog sukoba u BiH, osobito žrtvama nepotrebnog hrvatsko-muslimanskog rata. No, ne reći da je Hrvatska prva priznala BiH i primila milijun njezinih izbjeglica od kojih većinu Bošnjaka, da je nudila savezništvo u borbi protiv velikosrpske agresije tražeći potpisivanje vojnog sporazuma, da su Hrvatska vojska i Armija BiH izvele vojne oslobodilačke operacije 1995., da je hrvatski predsjednik Tuđman spasio Washingtonski sporazum, znači ne poznavati vlastitu prošlost. Time je predsjednik države, ne naglašavajući svari bitne za razvoj dobrosusjedskih odnosa, političke špekulacije pretvorio u povijesne činjenice, istaknula je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare.

To je nedopustivo i štetno za Hrvatsku koja nije bila agresor, a štetno je i za hrvatske generale kojima se sudi u Haagu, jer tužitelj ne mora činiti ništa drugo, nego iscitirati govor predsjednika Josipovića. Stoga, Predsjednik treba prestati s amaterizmom i početi profesionalno obavljati svoju dužnost, naglasila je Škare Ožbolt. Po njezinu sudu pogreška je već učinjena kada je najavljeno povlačenje tužbe za genocid. Počasni predsjednik DC-a dr. Slobodan Lang ustvrdio je da je predsjednik Josipović prigodom posjeta BiH precijenio svoja ovlaštenja, znanje i moralni status. Hrvatska se politika, uključivši Predsjednika vodi mimo postojećeg i raspoloživog znanja i iskustva.

Lang navodi da je New York Times prenio da se predsjednik Josipović ispričao u Bosanskom parlamentu za ulogu Hrvatske u ratu u BiH te da mu je žao za zlo što je RH izazvala u BiH i što je sudjelovala u sijanju trajnog sjemena zla u toj zemlji, pa Lang drži da bi bilo dobro da predsjednik sam napiše pismo NYT-u i pojasni svoje stavove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene