Davor Rostuhar (Foto: Kek.hr)
Davor Rostuhar (Foto: Kek.hr) Foto: Kek.hr

Davor Rostuhar postao je prvi Hrvat koji je pješke osvojio Južni pol.


Davor Rostuhar uspješno je završio prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol.

Vezani članci Dio spasilačkog tima (Foto: AFP) Potraga na Himalaji: Iz helikoptera uočeno pet tijela, za trojicom planinara još se traga Ivica Kostelić i vojnici u ekspediciji (Foto: MORH) Kostelić i vojnici završili ekspediciju na Velebitu: "To su vrhunski momci, nisam ni sumnjao u njih"

Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći pasa prešao 1163 km (ukupan uspon 2800 m) od ruba Antarktike do Južnog Pola, i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja je to uspjela.

Sve što mu je potrebno za život (šator, hrana, oprema i sl.) vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kg. Dnevno je hodao između 10 i 12 h te prelazio u prosjeku 25 km dnevno. Imao je ukupno tri dana pauze.

Temperature su bile između -15 i -27, uz windchill (osjećaj hladnoće) čak do -50. Davor putem nije imao nikakvih problema, trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš.

„Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je!“, kazao je Rostuhar.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju