Andrej Plenković će uskoro morati braniti svoju fotelju na čelu HDZ-a. Plenkoviću će na unutarstranačkim izborima uz Davora Ivu Stiera, Miru Kovača, Ljubu Ćesić Rojsa protukandidat biti i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.


Andrej Plenković predsjednik je HDZ-a do 17. travnja kada mu završava mandat, a Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Ivan Penava i Ljubo Ćesić Rojs jasno su mu dali do znanja da će ga pokušati srušiti s čela stranke.

Vezani članci Andrija Jarak Analiza Andrije Jarka: "Političku budućnost Gabrijele Žalac je teško prognozirati" Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a 01 Plenković odrješito o platformi: "Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče drugu. Berošu sam dao vrlo precizne upute"

Vukovarski gradonačelnik nije zadovoljan smjerom kojim ide HDZ, a gubitak predsjedničkih izbora, kaže, kap je koja je prelila čašu.

"Sigurno ću ići prema gore, zalagat ću se za ove vrijednosti o kojima sam govorio, sigurno ću, sukladno svemu iznesenome se staviti na raspolaganje i ići prema toj poziciji, ali na kraju nikada sam, činjenica je da smo jedna stranka i da jedan čovjek ne čini stranku, da je potrebno sjesti za stol i dogovoriti načine funkcioniranja", kaže Penava.

Svatko ima pravo na kandidaturu, ali Mario Banožić, minstar državne imovine smatra da ju je nesmotreno najavljivati dok taj proces nije počeo unutar stranke.

Neposrednim izborima - jedan član jedan glas na isti dan bira se predsjednik, zamjenik, četiri potpredsjednika HDZ-a te predsjednici i potpredsjednici općinskih, gradskih, županijskih organizacija stranke. A na saboru stranke, koji se mora održati do kraja travnja, birat će se 10 članova predsjedništva HDZ-a i 40 članova Nacionalnog odbora.

Za neke je samo jedan favorit – Andrej Plenković. Neki o tome uopće ne žele govoriti, a ima i onih koji imaju dobru računicu..

"Gledajte ovako, ja u ovom trenutku apsolutno podržavam Plenkovića. A nakon izbora podržavat ću onoga tko poštenim putem pobijedi", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva. Ima i onih koji svog favorita taje.

"Pričekajmo najprije u ponedjeljak da se izbori raspišu. Pa ćemo vidjeti proceduru kako će ići dalje. Ja ću se izjasniti iako su izbori tajni“, kaže Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Milijan Brkić karte ne otkriva, a Tomislav Karamarko nakon puštanja probnih balona više se ne oglašava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr