Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za gospodarstvo o Ini

Bartulica: "Ministre, jeste li se sa osumnjičenim Škugorom sastajali u zagrebačkoj konobi?"; Filipović: "Čista laž"

Aktualno Galerija Afera u Ini - vizuali - 1 Afera u Ini - vizuali - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirela Ahmetović i Sabina Glasovac Mirela Ahmetović i Sabina Glasovac Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Filipović na sjednici Odbora za gospodarstvo Galerija 1/3 >>
Kratkoročni, srednjoročni i dugoročni planovi vezani za Inu tema su današnje sjednice Odbora za gospodarstvo.

Temeljem kojih kriterija su izabrani novi članovi Uprave Ine, koja je budućnost Nadzornog odbora, koji su daljnji planovi upravljana i razvoja Ine i koji su planovi Vlade vezano uz poremećaje na tržištu plina... Ovo su pitanja na koja danas, na saborskom Odboru za gospodarstvo odgovara ministar Davor Filipović.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Žarko Tušek sjednicu je otvorio pozivanjem članova da se glasa  o mogućnosti da se nenazočni Vesna Vučemilović Branko Grčić jave videopozivom.

"Odbor će biti maksimalno konstruktivan", obećao je Tušek. Osvrnuo se i na negodovanje oporbe kojoj se ne sviđa datum održavanja sjednice.

"I danas je radni dan kao i svaki drugi", objasnio je, na što mu je Anka Mrak Taritaš rekla kako nije problem u ponedjeljku nego u činjenici što se sjednica održava dan uoči Svih svetih, kada ljudi obilaze groblja.

Anka Mrak Taritaš obrazložila je zašto su oporbenjaci tražili dolazak ministra Filipovića.

"Država, odnosno građani RH su vlasnici 44 posto Ine. Ina je kompanija koja je na našim prostorima ostavila duboki trag. Bavila se razvojem, eksploatacijom, istraživanjima, imala je dvije rafinerije. Danas to nije ta kompanija. Danas je vidimo kroz niz malih pumpi. Ono što nas zanima, a zanima sigurno i građane, kako dalje? Želimo od vas odgovore na ta pitanja", obratila se Mrak Taritaš Filipoviću.  

"Imali smo situaciju ogromnog korporativnog skandala. Promjena modela korporativnog upravljanja je nešto na čemu ćemo raditi", počeo je izlaganje ministar Filipović.

Naveo je kvalifikacije novih članova Uprave - Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića te Marina Zovka

Kazao je da je prodaja Ine bila jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike.

"Dugoročni plan je maksimalna zaštita hrvatskih interesa u Ini. Ja ovdje neću govoriti o detaljima tih planova jer bi ih netko drugi mogao osujetiti", rekao je Filipović koji je nabrojao i neke Vladine poteze.

"Više ste se bavili onim što je Vlada učinila. Time ste objasnili zašto ste došli u ove kontrolirane uvjete. Nadam se da ćete doći i na Antikorupcijsko vijeće", odgovorio mu je Grmoja. 

"Ja ne znam što je ovdje kontrolirano, osim vaše fiksacije", kazao je i Tušek.

Filipović kaže kako u Ini jako mali broj odluka dolazi do NO-a. 

"Kako nešto nitko nije vidio? Odgovor je vrlo jednostavan - jer sustav nije funkcionirao. Osnovan je Odbor direktora da bi se zaobišla Uprava. Sad će se inzistirati da se upravljanje uskladi sa Zakonom o trgovačkim društvima. Da Uprava donese odluku pa da NO donese odluku je li nešto u redu ili nije u redu. Nije normalno da četvrta razina odlučivanja može donositi odluke vrijedne 20 milijuna kuna", rekao je Filipović.

Hvalospjevi HDZ-ovca Vladi naišli na podsmijeh

Tomislav Okroša iz HDZ-a dugo je hvalio poteze aktualne Vlade i svog šefa, što je izazvalo podsmijeh i negodovanje oporbenih članova Odbora. 

Afera u Ini - vizuali - 1 Mirela Ahmetović i Sabina Glasovac (Foto: DNEVNIK.hr)

Mirela Ahmetović i Sabina Glasovac opomenule su Tušeka da mu predugo dopušta govoriti te da je ono što Okroša govori izvan teme. 

"Hrvatsko gospodarstvo radi. Kućanstva su osigurana. Još bih naglasio da je sigurnost i stabilnost uvijek bila ovoj Vladi na prvom mjestu. I građani i gospodarstvo mogu biti sigurni i da će svi imati plina i da će cijene biti izuzetno niske", nizao je hvalospjeve.

Karolina Vidović Krišto propitivala je poslovanje HEP-a s PPD-om.

"Moja uloga kao ministra je da osiguramo neometanu opskrbu plinom. Detalje o pojedinim natječajima slobodno pitajte one koji su natječaje provodili", odgovorio joj je ministar.

"Ovo je povreda poslovnika. Ako ne odgovorite na pitanje zašto HEP posredno kupuje plin od PPD-a umjesto na tržištu, onda je to vrijeđanje", rekla je Vidović Krišto. 

"Ne postoji prihvatljiv način da se Vlada s Mađarima dogovara nešto o čemu javnost ne zna", rekla je Dalija Orešković, kazavši da je to glavno pitanje kojim se treba baviti Odbor, ali i javnost. Ministar joj je odgovorio da je o svim sastancima obaviještena javnost.

Ministru predbacili da je nervozan 

Stipe Bartulica pitao je ministra je li istina da se u jednoj zagrebačkoj konobi sastajao sa Damirom Škugorom

Ministar je tražio pojašnjenje pitanja, a Bartulica ga je ponovio. 

"To je teška laž. Nikad u životu s tim čovjekom nisam jeo. Nisam nikad s njim razgovarao o Ini. Natpisima nekog tabloida se neću baviti", odgovorio je Filipović.

Anka Mrak Taritaš zatražila je stanku.

"Na moje veliko nezadovoljstvo, ministar je došao nepripremljen. Kad je Filipović i naslijedio Tomislava Ćorića, očito je naslijedio i njegovu bezobraštinu", rekla je Mrak Taritaš.

Prije odlaska na stanku Grmoja je rekao da se ministar uznemirio na pitanje je li se sastajao sa Škugorom.

"Kažete da niste jeli. Nitko vas nije ni pitao jeste li jeli nego jeste li se sastajali", kazao je Grmoja. Bartulica je pak rekao da nema razloga za nervozu.

"Morate odgovarati na pitanje. Koliko god ona bila neugodna", dobacio je Filipoviću. 

Nakon stanke Mirela Ahmetović je pitala je kako je donesena odluka o obustavi rada u rafineriji u Rijeci zbog remonta. 

"S obzirom na ovu krizu, ovo se možda ne čini kao pravi trenutak. No za pokretanje rada trebate nešto što se zove vakumsko plinsko ulje koje uvozimo iz Rusije. Dakle, rafinerija se treba modernizirati. Glavno je da opskrba neometano ide", rekao je ministar. Objasnio je da to ulje nakon modernizacije više neće trebati.

Vidović Krišto usporedila je razmjere afere u Ini sa Njemačkom. 

"Uzevši u obzir BDP, jedna milijarda kod nas je kao 100 milijardi u Njemačkoj. Da se afera takvih razmjera dogodila tamo, letio bi i portir iz Vlade", kazala je.

Anka Mrak Taritaš na kraju sjednice zaključila je kako je ona bila potrebna. 

"Budući da ste rekli da se ovdje dobro osjećate, mi ćemo biti slobodni i opet vas za šest mjeseci", rekla je.

Sa zaključkom ili bez?

Sandra Benčić i Žarko Tušek na kraju se nisu mogli usuglasiti oko načina kako završiti sjednicu. 

Ona je htjela predložiti dva zaključka i dati ih na glasanje. Mrak Taritaš je predložila da se pripreme za iduću sjednicu. Na kraju je ipak pročitala zaključke, a oba su odbijena. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene