Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagreb bi trebao biti primjer gradovima u Hrvatskoj i regiji po tome kako se gospodari otpadom, no na žalost svoj plan Zagreb donosi zadnji u Hrvatskoj.


Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić poručio je u utorak kako ne može dići ruku za dokument opasan po zdravlje građana Zagreba, komentirajući tako prijedlog projekta gospodarenja otpadom koji bi se trebao naći na dnevnom redu predstojeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Vezani članci Sedmero ljudi se otrovalo plinom u Resniku Novi detalji tragedije trovanja plinom u Zagrebu: "Sin preminulog spavao u drugoj kući i tako je preživio" Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“

'SDP-u je važna ekološka prihvatljivost, zdravlje građana i poštivanje njihove volje ali i koliko će se novca uzeti iz njihovog džepa za realizaciju tog projekta', kazao je Bernardić na konferenciji za novinare.

Bandić opet vikao na novinare: 'Ostavite pitanja urednici, a kad ja procijenim tada ću odgovoriti'

Gospodarenje otpadom, poručuju zagrebački SDP-ovci, pitanje je života i budućnosti građana, a Zagreb bi trebao biti primjer gradovima u Hrvatskoj i regiji po tome kako se njime gospodari, no na žalost svoj plan Zagreb donosi zadnji u Hrvatskoj.

'Preporuka Europske komisije iz 2006. je 1 100 stupnjeva za termičko obrađivanje otpada, no predloženim planom koji je na stolu predviđa se paljenje otpada na tek 850 stupnjeva', rekao je Bernardić. Tvrdi i kako se mnogi klorirani spojevi tako neće do kraja razgraditi što znači dalje emisiju štetnih plinova te mutaciju gena u stanicama što u konačnici izaziva rak.

'Građani Resnika su s pravom nezadovoljni jer ih nitko nije pitao kako se osjećaju oni koji će morati živjeti u neposrednoj blizini mjesta gdje je predviđeno i odlagalište skurenog otpada', kazao je.

Brine ga, kaže, i cijena i model financiranja spalionice koja je, kako tvrdi, tri puta veća od uobičajene cijene po preporukama Svjetske banke.

Ništa od Bandićeve spalionice u Resniku: 'Nemaju plan gospodarenja otpadom'

'S pravom se čini da je ova spalionica zapravo spalionica novca građana Zagreba', kaže šef zagrebačkog SDP-a. Bernardić također tvrdi kako će prosječna cijena za gospodarenje otpadom u Zagrebu na računima za zbrinjavanje otpada iznositi oko 300 kuna, dok su sada računi za smeće oko 60 kuna za prosječno domaćinstvo.

Zamjera Bernardić i predviđenom kapacitetu spalionice od 400 tisuća tona. 'To je dva puta više od spalionice u Beču koji je duplo veći od Zagreba', čudi se šef zagrebačkog SDP-a koji je izrazio i bojazan da će u Zagreb dolaziti smeće iz cijele Hrvatske na spaljivanje.

'Grad Zagreb na projektu gospodarenja otpadom može povući 80 posto europskih sredstava, na ako to ne napravi smatrat ću da projekt nije uspješno napravljen', ustvrdio je Bernardić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook