Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Darko Kovačević zvani Daruvarac tvrdi da se odlučio u ponedjeljak ipak javiti u zagrebački Remetinec.


"Ovo više nema smisla. Mediji su me uništili. U zatvor ću se javiti u ponedjeljak tijekom dana jer imam rok do ponoći", rekao je Daruvarac telefonski za 24 sata. Neće se, kaže, žaliti na odluku suda kojim su mu odbili odgađanje javljanja u zatvor.

Vezani članci Glasanje u Remetincu, Miroslav Škoro Kako se glasalo po zatvorima? U Remetincu uvjerljivo pobijedio Miroslav Škoro Radovi na remetinečkom rotoru pri kraju (Foto: Branimir Vorša/Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr doznaje: Radovi na remetinečkom rotoru završit će 9. siječnja, a asfaltiranje će biti gotovo i prije Božića

"Ovo više ne može ovako. Postao sam sinonim za nasilje i kriminal", rekao je Daruvarac.

Podsjetimo, Kovačević je u siječnju nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru, a u lipnju mu je kazna smanjena na 4 godine.

Prvo je zbog obiteljske situacije htio odgodu odlaska na služenje kazne, potom zato što mu je odvjetnik na odmoru pa službenici nemaju kome uručiti rješenje.

Kako donosi Zadarski.hr, Daruvarac je uoči odlaska u zatvor napisao i pismo, koje prenosimo u cijelosti. 

"Obzirom da je cjelokupno suđenje prema meni provedeno kako su to diktirali i zahtijevali određeni mediji, te da je prema meni proveden dosada neviđeni medijski linč, da je medijski linč nastavljen i nakon donošenja i nepravomoćne i pravomoćne presude, da je medijski linč izvršio dosad neviđeni pritisak koji je rezultirao drakonskom presudom koja predstavlja ništa drugo no odmazdu, da je nekim medijima bitno da što prije idem u zatvor i da se prema meni onemogući primjena zakona koje se primjenjuje za sve druge osuđenike, a na mene zbog iznimno jakog medijskog utjecaja pravo i pravda se ne primjenjuje, uzimajući pri tome svakako i činjenicu da meni niti jedna jedina žalba, zahtjev ili prijedlog radi medijskog linča nije usvojen, i da je sve odbijeno, pa i unatoč krivotvorenju zapisnika i mojoj osudi prije početka suđenja, (a primjerice ni mjere opreza prema meni nisu primijenjene prije isteka šestomjesečnog istražnog zatvora, ali su iste nezakonito i nepropisno primijenjene nakon isteka krajnjeg roka istražnog zatvora) i da mi je, vjerujem prvom osuđeniku u Hrvatskoj, odbijena molba za odgodu izvršenja kazne, da sam pri tome zbog medijskog linča zasigurno pozvan na izdržavanje kazne prije nego drugi osuđenici koji su kudikamo prije mene osuđeni i nikada nisu na izdržavanje pozvani, da mi neki mediji prate baš svaki korak i svaki pokret, odlučio sam u cilju zadovoljavanja takvih medija koji su me osudili i onemogućili pravilno i zakonito postupanje sudova, odstupiti od svojih zakonskih prava jer ista nemaju nikakvog smisla jer se unaprijed, zbog medijskog linča koji se nastavlja, zna da će svaki moj zahtjev biti od suda odbijen, jer se to i do sada pokazalo, obzirom da je upravo moj slučaj pokazao, baš kod svake medijsko-sudske odluke, da mediji jesu i jedino predstavljaju vladavinu prava, i neosporno su u odnosu na mene utjecali i utječu na sudove koji su baš sve odluke koje se na mene odnose donijeli ne po pravu i zakonu, već samo po traženju medija, odnosno na način da su mi ti mediji i presudili i onemogućili pravo na zakonito i pošteno suđenje, kao što su mi onemogućili korištenje onih prava koja me pripadaju.

Radi toga, vidjevši da sudovi rade i presuđuju samo po traženju medija, iluzorno je za mene očekivati bilo kakvu pravdu i pravedno i zakonito postupanje, a da je točno sve što govorim, pogledajte, molim vas, samo na Googleu broj članaka objavljenih o meni, što je paradoks, jer i to pokazuje da sudska vlast u Hrvatskoj ne postoji u odnosu na medijsku, odnosno, navedeno govori da sudovi koji su meni sudili postupaju po traženju medija.

Zbog toga je najbolje da prestane moje daljnje medijsko linčovanje, da se od mene narod odmori i da odslužim medijsku kaznu odmazde, jer vjerujem da će nastavak izdržavanja drakonske medijske kazne zasigurno zadovoljiti te medije, dok će nekim medijima, vjerujem, moj nastavak izdržavanja kazne doista utjecati na stvaranje vala koji će se boriti za pravo, pošteno i bezutjecajno suđenje, i nemogućnost utjecaja medija na sudstvo i sudove u Hrvatskoj, a što će omogućiti da se neki sudovi dosita izdignu od traženja i prohtjeva medija i da ubuduće i ti sudovi sude po zakonu.

Konačno, moj je slučaj pokazao i nefunkcionalnost zakona, pa eto na mojem se slučaju mogu mijenjati i zakoni kako bi se poboljšala i efikasnost sudovanja, pa moram u tom dijelu ipak pohvaliti medije koji su o tome pisali i traže da se urede zakoni.

Za kraj, ako sam ja u Republici Hrvatskoj po medijima i sudovima koji su vodili moj slučaj jedini i najveći kriminalac u Hrvatskoj i krivac za sve, jer drugih takvih velikih kriminalaca nema, jer se samo mene u Hrvatskoj toliko dugo prati, a da je tome tako proizlazi iz medijskih članaka jer se o meni u kontinuitetu već više od godinu dana piše, onda je za zaključiti da od moga lišenja slobode u Hrvatskoj više nema kriminala, jer je najveći od najvećih u zatvoru.

Najljepše se medijima koji su obavili dužnost suđenja zahvaljujem jer su uspjeli riješiti najveći kriminal i kriminalca u Republici Hrvatskoj i mene kao takvog konačno zatvoriti.

Neki će se možda mediji u cilju objektivnog izvještavanja isto tako zapitati i sada javno objaviti ili početi objavljivati članke koji će doista objektivno prikazivati i situaciju i činjenice u vidu rečenog i, štoviše, možda će se neki mediji javnim objavljivanjima članaka javno zapitati što je s mojim podnesenim zahtjevima i prijedlozima koje sam sudovima podnio nakon pravomoćnosti presude i zašto isti ne predstavljaju prioritet jednak mojem zatvaranju i prioritet u odlučivanju, sve iz razloga što podneseni moji zahtjevi, a koji su utemeljeni na novim dokazima i predani nadležnim sudskim instancama nakon pravomoćnosti presude, dokazuju i govore, i po eminentnim stručnjacima, o činjenicama koje su apsolutno i u cijelosti drugačije od onih koje je sud u Zadru i Splitu utvrdio. A ponavljam, o kojima do danas odlučeno nije, što također govori o tome da je riječ o medijskom suđenju i da se o onom što meni ide u prilog ne odlučuje, već se samo odluke donose o onome što ide u korist medijskim zahtjevima i medijskom linču.

Za sam kraj moram reći i to da sam baš zadovoljan s medijskom činjenicom da od trenutka mog zatvaranja više nema kriminala, a istovremeno mi je žao što mediji više neće objavljivati dinastije, jer mojim lišenjem je jedna dinastija prestala, a drugih dinastija nema jer više nema ni kriminala."