Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja objasnio je zašto je jučer na sjeveru Hrvatske došlo do nagle promjene vremena. Također je objasnio i što znači UV indeks te kakvo nas ljeto očekuje.

Galerija


Brzoja je rekao da je nagla promjena vremena do kakve je u ponedjeljak došlo na sjeveru Hrvatske uobičajena za ovaj dio godine.

Vezani članci Kiša u Zagrebu - 3 Kakvo nas vrijeme čeka za vikend? Iskoristite dan za izlet u prirodu, jer stiže nova promjena Nevrijeme, ilustracija Upaljen crveni alarm: Kiša pada posvuda, a negdje će biti i obilna, moguće oluje i poplave

"Dolazi nam vlažan i hladan oceanski zrak na dobro užareno tlo. To je savršen recept za grmljavinske pljuskove", rekao je Brzoja te dodao da će već danas vrijeme biti povoljnije.

Također je rekao da početkom ljeta meteorolozi uvijek govore o UV indeksu, ali rijetko objašnjavaju što on predstavlja.

"UV indeks u sebi sadrži energiju sunčeva zračenja, ali ne ukupnog zračenja, nego onog spektra koji je izrazito odgovoran za biološke promjene na našoj koži. Dakle, odnosi se baš na našu kožu i na to koliko vremena smijemo provesti na suncu", objasnio je.

"Recimo, u utorak će UV indeks u gotovo cijelo zemlji biti vrlo visok, što znači da oni najosjetljiviji, pa i djeca, u manje od 10 minuta mogu dobiti opekline", dodao je.

Pred nama je toplo ljeto

Osim toga, Brzoja je rekao i kakvo nas vrijeme očekuje u idućim danima. U kopnenim krajevima više neće biti vruće kao proteklih nekoliko dana, na Jadranu ne očekuju prevelike promjene, dok će u Gorskom kotaru vrijeme biti malo nestabilnije.

"Onda nam slijede srijeda i četvrtak, koji će više-manje biti sunčani i vrući, a prema vikendu će ponovno biti malo nestabilnije. Dakle, u petak opet očekujemo grmljavinske pljuskove", rekao je.

Na kraju je rekao da svi uvijek pitaju kakvo će nam biti ljeto, ali da je nezahvalno davati sezonsko prognoze.

"Međutim, kratko i jasno, čini se da će nam biti toplije od prosjeka. Posljednjih 10 godina sve su nam godine toplije od prosjeka i sva ljeta su nam toplija od prosjeka. To govori i o klimatskim promjenama i o tome kako nam se vrijeme mijenja. Bit će toplije i bit će sušnije nego što smo navikli, ali to ne znači da neće biti hladnih razdoblja ili intenzivnih pljuskova", objasnio je Brzoja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr