Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska stranka prava poslala je priopćenje u kojem žestoko osuđuje provokaciju srbijanskih navijača tijekom utakmice između Hrvatske i Rusije na Europskom prvenstvu u futsalu.


Hrvatska futsal reprezentacija oprostila se od natjecanja na Europskom prvenstvu nakon što je u posljednjem susretu C skupine u Beogradu odigrala 2:2 (1:1) s Rusijom. Navijači Srbije su na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića, a kada su to uočili predstavnici UEFA-e, njegova slika je maknuta.

Vezani članci Slika nije dostupna KOALICIJA SPREMNI: Nudimo novu politiku koja u središte stavlja interese hrvatskog čovjeka Slika nije dostupna Srb: U Vladi premijera Zorana Milanovića sjede 'mađaroni'

Momčilo Pop Đujić bio je četnički vojvoda odgovoran za masovne pokolje hrvatskog civilnog stanovništva u Dalmaciji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Umro je u SAD-u 1999. godine.

HSP je osudio ovakvo ponašanje, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Hrvatska stranka prava žestoko osuđuje provokaciju srbijanskih navijača tijekom utakmice između Hrvatske i Rusije na Europskom prvenstvu u futsalu koje održava u Beogradu.

Srbijanski navijači su izvjesili transparent sa slikom četničkog vojvode, inače pravoslavnog svećenika popa Momčila Đujića. Radi se o četničkom vojvodi koji je odgovoran za masovne i brutalne pokolje hrvatskog stanovništva na prostoru Dalmacije i Like i Bosne.

Vodio je četničku dinarsku diviziju koja je došla u fokus javnosti u svezi slučaja zagrebačkog pravoslavnog episkopa Porfirija Perića i njegovog pjevanje pjesme o Dinari, kokardi i popu Đujiću.

Organizator je maknuo transparent na intervenciju predstavnika Uefe. Pitamo zašto ga nisu maknuli samoinicijativno. Zašto vodstvo Hrvatske reprezentacije zajedno s igračima nije odmah napustilo dvoranu u kojoj se slavi četnički ratni zločinac.

Hrvatska stranka prava smatra i traži od svih sportskih ekipa i pojedinaca, da ukoliko se na bilo kakvim natjecanjima pojave ovakvi i slični transparenti napuste natjecanje, jer igra i natjecanje se mogu izgubiti ali čast i hrvatski ponos nikada.

I na ovaj slučaj očekujemo reakciju dežurnih kritičara u javnosti da osude ovakve pojave, a najjače bi odjeknulo kada bi to učinio zagrebački episkop Porfirije Perić. Očekujemo njegovu reakciju!', stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HSP-a, Daniel Srb.

Tepeš: Hoće li Pupovac, Pusić, Documenta, SDP i HNS osuditi incident u Beogradu

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) Ivan Tepeš upitao je u ponedjeljak hoće li Milorad Pupovac i njegove "Novosti" osuditi to što su na utakmici futsal reprezentacija Hrvatske i Rusije u beogradskoj Areni navijači Srbije na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića.

"Zanima me hoće li o ovome svoj komentar imati i uputiti osudu Milorad Pupovac i njegove "Novosti". On inače voli reagirati na političke poruke na sportskim događajima... ili ćemo opet svjedočiti dvostrukim mjerilima jer ovo sigurno neće okarakterizirati kao fašizaciju Srbije, a gledatelje filofašistima i filonacistima", napisao je Tepeš na svom facebook profilu.

Također, zanima ga i reakcija Zorana Pusića, Documente, SDP-a, HNS-a, Saveza antifašističkih boraca te "svih onih koji bi u slučaju slova "U" sazivali izvanredne konferencije za medije i maltretirali hvatski narod kojekakvim lovom na vještice i fašiste".