Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati su se u ratu ponašali kao životinje, a svi ljudi s Balkana su jednako loši - sve im je uvijek vezano za osvetu, rekao je u petak Roland Dangerfield, bivši britanski časnik za vezu u UN-ovom Sektoru jug svjedočeći na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu.


Dangerfield je tako sažeo svoja iskustva tijekom boravka na području BiH i u tzv. krajini u ljeto 1995. godine gdje je, kako je rekao, vidio neke od najstrašnijih prizora u svojoj vojnoj karijeri.

Vezani članci Čegrtuša u kutiji Za dlaku! Otvarali ukrase za jelku pa naišli na opasnog uljeza Mačke mogu biti gnjide Mačke mogu biti prave gnjide, pogledajte što sve rade kako bi zagorčale život vlasnicima

Jedan od njih bio je prizor ubijenih srpskih civila u selu Grubori kod Knina kamo je došao 28. kolovoza 1995. godine, nakon završetka akcije Oluja.

"U zraku se osjetio miris kuća koje su spaljene, a žene su naricale i plakale. Rekli su nam da su prethodne noći došli Hrvati, spalili selo i poklali ljude i stoku", posvjedočio je Dangerfield koji kaže da je u jednoj kući vidio dvojicu ubijenih muškaraca, od kojih je jedan bio zaklan.

Područje na kojem je izvedena akcija Oluja on je po razmjerima podmetnutih požara usporedio s Kuvajtom nakon Pustinjske oluje 1991. godine, gdje su još mjesecima nakon akcije gorjele bušotine nafte.

Na pitanje branitelja optuženih generala je li priželjkivao propast pregovora o planu Z4 i razbuktavanje rata u Hrvatskoj, Dangerfield je odgovorio potvrdno. "Pa zato sam i ušao u vojsku, a ne u UN-ove mirovne snage... Proveo sam 16 godina u vojsci i pitam se zašto? Pa obučavao sam se za rat", rekao je Dangerfield.

On je osobito "zanimljivim" ocijenio iskustvo kad je tijekom granatiranja Knina doručkovao odjeven u neprobojni prsluk i sa kacigom na glavi.

Suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje, nastavlja se 25. kolovoza po isteku ljetne stanke u radu Haškog suda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju