Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Bošnjaković: Za ugovor INA-MOL čuo sam na radiju u automobilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a.

Današnje ročište započelo je u 9:30 sati. Na klupu za svjedoke sjeo je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Potvrdio je da je bio član Povjerenstva za Inu čija je zadaća bila priprema izmjene dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a. Povjerenstvo, čiji je predsjednik bio potpredsjednik Vlade Damir Polančec, održalo je samo tri sjednice i to u prvoj polovici 2008. godine. Članovi povjerenstva još su bili Ivan Šuker, Vedran Duvnjak, Igor Lučić i Krešimir Dragić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ugovor iz 2009. štetan za Hrvatsku' Sanader u pauzi suđenja popio kavu s Lukom Bebićem Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Striedinger: Sanader nije bio osoba kojoj je isplaćena provizija

Na prvom sastanku su, rekao je Bošnjaković, dobili postojeći ugovor o kupoprodaji dionica i određivanju odnosa među partnerima. Nakon toga, na drugom sastanku, angažirali su odvjetničko društvo koje će im pomagati u radu. Na trećem sastanku, kojeg je vodio bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, bili su i predstavnici iz Mađarske. Na tom je sastanku trebalo dogovoriti način komunikacije, no on je, kaže, sastanak morao napustiti zbog drugih obaveza. Dodao je i kako se na tim sastancima nisu vodili zapisnici niti je napravljeno izvješće za Vladu te da je kasnije na radiju u automobilu čuo vijest da je ugovor sklopljen.

Na pitanje jesu li održani još neki sastanci za koje nije dobio poziv bivši ministar pravosuđa je kazao da ne vjeruje.

Na tim se sastancima, rekao je, nije spominjalo izdvajanje plinskog biznisa i nije mu poznato je li postojala posebna radna skupina koja se time bavila. Na pitanje smatra li da je Povjerenstvo ispunilo ulogu zbog koje je osnovano Bošnjaković je odgovorio negativno.

Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković zna li je li Polančec kao predsjednik Povjerenstva izvještavao Vladu o njegovu radu Bošnjaković je kazao kako o tome nema saznanja jer tada nije bio član Vlade. Kazao je i kako je povjerenstvo imalo savjetodavnu ulogu te da je konačnu odluku na kraju uvijek imala Vlada.

Nakon bivšeg ministra pravosuđa na klupu za svjedoke je sjeo bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak. Potvrdio da je bio član Povjerenstva te ih je Vlada izabrala za pregovore s MOL-om. No, za razliku od Bošnjakovića, Duvnjak tvrdi da su bila četiri sastanka. Na zadnjem sastanku su, kako je rekao, bili samo Bošnjaković, odvjetnik Zoran Marković i on tako da nisu ni započeli sjednicu. 'Odvjetnik Marković je Mađarima rekao da povjerenstvo nije u punom sastavu i dogovorio idući susret', kazao je Duvnjak.

I Duvnjak je kazao kako mu nije poznato da su se vodili zapisnici sa tih sastanaka te da Vladi nisu podnijeli nikakvo izvješće o radu. Potvrdio je i Bošnjakovićeve tvrdnje kako to Povjerenstvo razgovaralo o plinskom biznisu. Također smatra da povjerenstvo nije ispunilo svoju zadaću. 

Na pitanje suca Ivana Turudića na koji način je izabrano odvjetničko društvo čije je usluge koristilo povjerenstvo Duvnjak je kazao kako je postupak javne nabave vodilo Ministarstvo gospodarstva te da je izabrana jedina ponuda koja je na kraju ostala valjana - ona odvjetničkog ureda Marković i Pliše. Jedno odvjetničko društvo nije ni dostavilo svoju ponudu a drugo je svoju naknadno povuklo.

Duvnjak je kazao kako su članovi povjerenstva smatrali da je iznos ponude odvjetničkog ureda Marković i Pliše previsok, jer je ona odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri bila znatno niža, te su na to prigovorili. Na Turudićevo pitanje zašto nisu ponovili natječaj kada su vidjeli da se taj posao može obaviti za bitno manji iznos Duvnjak je rekao kako nije bila zadaća Povjerenstva da ulazi u tehnički postupak Ministarstva gospodarstva te da im je Damir Polančec rekao kako je njihova ponuda prihvaćena zbog žurnosti. Dodao je i kako je ponuda kasnije bila korigirana i smanjena. 

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović je pitao svjedoka tko je angažirao odvjetničko društvo, Ministarstvo gospodarstva ili povjerenstvo. 'Konačnu odluku je donio Damir Polančec, tadašnji ministar gospodarstva i predsjednik Povjerenstva', rekao je Duvnjak. Na pitanje zbog čega je ranije rekao da je Povjerenstvo izabralo odvjetnika Duvnjak je kazao da je postupak imenovanja pravnog savjetnika provelo Ministarstvo gospodarstvo.

'Potpuno razumijem u čemu je kvakva. Vi ste ga izabrali, a danas govorite drukčije', kazao mu je na to sudac Turudić i pitao ga što bi bilo da se Povjerenstvo nije složilo s izborom odvjetničkog društva. Duvnjak je kazao kako ne zna.

Na pitanje jesu li što poduzeli kada su doznali da je Vlada donijela doluku neovisno o njima, Duvnjak je odgovorio: 'Ni ja ni drugi članovi Povjerenstva nismo poduzeli ništa'. 

Današnje ročište je završilo a suđenje se nastavlja sutra u 9:30 sati. Bit će ispitana tri nova svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene