Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Županijski sud u Karlovcu

Danas presuda za pokušaj ubojstva braće Hudorović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na karlovačkome Županijskom sudu u suđenju ocu Frani Veliću zbog pokušaja ubojstva braće Hudorović i njegovu sinu, također Frani Veliću zbog općeopasne radnje pucanjem iz pištolja lani u listopadu na sajmu u Otoku Oštarijskome jučer su iznesene završene riječi, a danas će biti izrečene presude.

Optužnica oca Franu tereti za pokušaj ubojstva Zdravka i Zorana Hudorovića s izravnom namjerom da ih liši života, a sina Franu Velića (19) za općeopasnu radnju ili sredstvo zbog pucanja iz pištolja na javnome skupu. Sudac Ante Ujević najavio je objavu presude u 14 sati.

Dokazni je postupak završio dopunskim svjedočenjem vještaka medicinske struke Velimira Koraća. Zoranu Hudoroviću metak je smrskao dio lubanje i ozlijedio mozgovinu, a iz RTG dokumentacije vidi se da je Zdravko Hudorović ranjen iz vatrenog oružja u prsni koš i u leđa, s ostećenjem bubrega, gušterače i želuca te da je jedno zrno i sada u njegovu tijelu.

Odgovarajući na pitanja odvjetnika Čede Prodanovića, koji brani starijeg Velića, o ranama Zdravka Hudorovića s obzirom na smjer metka kojim je ustrijeljen, Korać je rekao kako je moguće da je takve rane 'zadala osoba koja je ležala na tlu ili se tek pridizala'.

Prodanović se u završnoj riječi usprotivio što je Županijsko državno odvjetništvo u cijelosti ostalo pri optužnici iako je, smatra obrana, dokazano da je njegov branjenik bio fizički napadnut te da je pucao iz nužne obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toksična ljubav Završili na sudu: Muškarac (24) i njegova partnerica (43) se potukli u autu, on stisnuo gas... Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

Prodanović traži blažu kaznu

Ovdje nije riječ o pokušaju ubojstva s izravnom namjerom kako to prikazuje optužba, nego o djelu na mah i to u prekoračenju nužne obrane, rekao je Prodanović, koji od sudskog vijeća traži blagu kaznu. Ustvrdio je pozivajući se na izjave svjedoka da je Velić bio srušen na tlo i ozlijeđen te je pucao pridižući se s tla u trenutku kada mu je prijetio ponovni napad cipelarenjem. 'Moj je branjenik pucao iz nužne obrane, nikako se ne radi o namjeri da Zorana i Zdravka Hudorovića liši života', rekao je Prodanović.

Odvjetnica mlađeg Velića Đurđa Lipoščak zatražila je oslobađajuću presudu jer 'nitko od svjedoka nije potvrdio da je vidio da je njezin branjenik na javnom skupu pucao iz pištolja'. Zamolila je sudsko vijeće da potpuno zanemari njegovo priznanje iz istrage da je on pucao u braću Hudorović jer je 'potpuno jasno da je on lažnim iskazom htio preuzeti na sebe krivnju i zaštititi oca'.

Kako je rekla odvjetnica Lipoščak, dovođenje u opasnost ljudi i imovine općeopasnom radnjom, za što se tereti mlađi Velić, nije dokazano, a u optužnici nije čak ni opisana konkretna opasnost pa je predložila oslobađajuću presudu. Po riječima braniteljice Lipoščak, braća Hudorović danas žive i dobrog su zdravlja.

Frane Velić stariji prije završnih je riječi rekao da je imao pištolj za obranu jer se bavi sekundarnim sirovinama te uza se ima često od 50.000 do 70.000 kuna. I on, kao i oboje odvjetnika, podsjetili su sud da je u osveti zbog napada u Otoku Oštarijskom dva dana poslije u Karlovcu ubijen Mate Velić, brat okrivljenog Frane, te da on sada uzdržava obitelj pokojnog brata. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene