Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakako isprobajte!

Dan s vozačem relija! Preživjeli smo vožnju s Jurjem Šebaljem

Vožnja s Jurjem Šebaljem
Vožnja s Jurjem Šebaljem Nova Studio
Aktualno Galerija +0 Vožnja s Jurjem Šebaljem Galerija 1/1 >>
Dan u automobilu s poznatim vozačem relija Jurjem Šebaljem adrenalinska je avantura. Vožnju u sportskom automobilu odradili smo na karting-stazi u Novom Marofu, a tijekom vožnje ekipa DNEVNIK.hr-a pokušala je odraditi i intervju. Pogledajte kako je to prošlo.

 

Na trkaćoj stazi u Novom Marofu Juraj Šebalj provozao nas je u Hyundaiju i30N. Objasnio nam je na što sve vozač relija mora biti spreman, zašto je vožnja njegova ljubav i koliko je važno razmišljati o svakom potezu u automobilu. Iako u sigurnim rukama iskusnog vozača, novinarka ovom vožnjom nije bila previše oduševljena. Zavoji, nagla kočenja i strah od nepredviđenih situacija za nju su možda ipak bili previše. Važno je reći da smo s Jurjem Šebaljem naučili kako to rade profesionalci koji teže znanju te zašto i vozač s ogromnim iskustvom mora ponekad voziti na poligonu. Trening profesionalaca uvijek se, zbog sigurnosti, izvodi izvan otvorenog prometa.

Prije početka vožnje u automobil je natočio gorivo Class Plus uz koje je moguće prijeći 10 % više kilometara, a istovremeno uklanja naslage i dijelove motora štite od korozije.

Na trkaćoj stazi Marof koja je napravljena za karting i za motore Juraj se vozio više od 500 puta. Međutim, vožnja automobila na brzim zavojima također može pružiti odličan osjećaj za vozača relija. Automobil ima 280 konja i tzv. sportski mod.

Suvozač kojeg Juraj voli imati pokraj sebe mora biti pedantan u odrađivanju svojih zadataka izvan brzinskog ispita i na samom brzinskom ispitu. Na brzinskom ispitu mora pročitati da je sljedeći zavoj na primjer oštar desni i odmah nakon toga mora pročitati sljedeći zavoj. Suvozač određuje tempo i ne razmišlja o strahu.

Rezultat vožnje relijem uvijek je rezultat cijelog tima. Vozač je uvijek taj koji napravi grešku i on smije pogriješiti, a suvozač i tim su ti koji ne smiju napraviti grešku, kaže Šebalj.

Vožnja na ovom poligonu dovoljna je da vozača relija drži u formi i sastavni je dio treninga vozača formule, relija i kružnih utrka. Jako je važno biti u tzv. trkaćem modu i održavati sebe na tom nivou, zaključuje Šebalj.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Trkačima skidam kapu" S one strane utrke "Wings for Life World Run"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene