Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći dio srušenog MiG-a, njegov trup, nalazi se i dalje na mjestu pada, a manje dijelove koji su pali na području Donje Lomnice do jutra je pokupila vojna policija.


Dan nakon pada MiG-a 21 HRZ-a neslužbeno doznajemo kako je vojna policija tijekom noći i jutra pokupila sve dijelove zrakoplova koji su pali na područje Donje Lomnice osim najveće dijela, samog trupa zrakoplova koji se i dalje nalazi na mjestu pada.

Vezani članci Ante Kotromanović, bivši ministar obrane Ima favorite: Ante Kotromanović otkrio koje avione on priželjkuje, ali i što Hrvatsku čeka kad ih nabavimo Hitna pomoć, ilustracija U Solinu dijete palo kroz prozor i teško se ozlijedilo, nakon tri dana u bolnici otpušteno na kućnu njegu

U 11:00 sati održana je i konferencija za novinare u Zemuniku gdje na kojoj su sudjelovali ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, te zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general bojnik Dražen Šćuri.

AUDIO Poslušajte snimku razgovora pilota srušenog MiG-a i kontrole leta!

Ministar Kotromanović rekao je da će o potencijalnoj ostavci razgovarati sa svoja dva šefa te da će o tome naknadno izvijestiti javnost.

Drago Lovrić kazao je kako su MiG-ovi svoj radni vijek trebali završiti 2010. godine, no da im je on produžen iz nužde jer je kasnio remont iz Ukrajine.

Ističući da Hrvatska ima vrhunske, osposobljene pilote Lovrić je kazao da "sposobnost zaštite zračnog prostora" godišnje stoji od 600 do 800 milijuna ako uvodimo novi borbeni avion, donosno 200 do 400 milijuna kuna ako obranu u zraku podijelimo sa saveznicima.

Ministar Kotromanović nadodao je i kako mi nismo jedina zemlja u kojoj padaju avioni te da je u Italiji 2000. godine palo čak 19 aviona.

Ipak, Kotromanović je ocijenio da, "bez obzira što će se desiti" Hrvatska mora postići konsenzus o načinu na koji će štititi svoj zračni prostor.

"Pozicija i opozicija moraju donijeti zajedničku odluku o novoj sili i o tome što ćemo činiti u budućnosti", ustvrdio je Kotromanović, dodajući da o pitanju obrane koja iziskuju velike troškove "moramo imati konsenzus i dogovoriti se bez politiziranja".

Tvrdi i kako strepe već tri godine jer ih je loše stanje dočekalo otprije.

Kazao je da je osim na njemu, odgovornost i na njegovim prethodnicima na čelu Ministratsva obrane. "Žao mi je što spominjem prošlost, ali treba reći da nije bilo hrabrosti donijeti neke odluke", rekao je Kotromanović. "Zajednički treba odlučiti hoće li se 2016. uvesti sustav koji će nas zadovoljiti. To je teška odluka za buduću vladu", dodao je ministar.

Javnost je obavijestio i o tome da je formirano istražno povjerenstvo koje ni trebalo utvrditi sve detalje pada MiG-a.

Podsjetimo, jučer u popodnevnim satima pukovnik Stanko Hrženjak pri povratku iz Zemunika na Pleso bio je primoran katapultirati se iz MiG-a koji se potom srušio u polje nedaleko Velike Gorice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook