Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava

Dan neovisnosti: ''Predsjednice nema na Markovu trgu, odobrenje smjeni straže dao premijer''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nema na Markovu trgu. Odobrenje smjeni straže dao je premijer Andrej Plenković. Zašto Predsjednica nije došla iz ureda nemaju odgovora'', izvijestila je Sabina Tandara Knezović.

U povodu Dana neovisnosti u ponedjeljak je na Trgu sv. Marka u Zagrebu, ispred zgrade Vlade RH, održana svečana ceremonija velike smjene straže čime je i završila sezona ceremonijalne smjene straže na tom trgu, a svečanosti i prigodnom programu nazočili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te članovi Vlade i brojni visoki državni i vojni uzvanici.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Novi postav Banskih dvora Anušić ostaje u Vladi? "Nije odluka na meni" Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića

Unatoč kišnom vremenu, na Trgu sv. Marka pred uzvanicima te građanima i turistima, svečanu ceremoniju. izvela je Počasno- zaštitna bojna.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović na svom je Twitteru objavila kako Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije došla na Markov trg povodom obilježavanja Dana neovisnosti, pa je odobrenje smjeni straže dao premijer Andrej Plenković.

Na pitanje Uredu Predsjednice zašto nije došla na Markov trg, nemaju odgovor.

 

U prigodnom programu sudjelovao je i Simfonijski orkestar Hrvatske vojske te klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Nakon svečanosti, predsjednici Vlade i Sabora uputili su u Sabor gdje se održavaju Dani otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Podsjetimo, Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti - državni blagdan u spomen na odluku Hrvatskoga sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene