Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu, upozoreno je danas na humanitarnoj akciji 'Dan narcisa' kojoj je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke.


Udruga za podizanje svijesti žena o raku dojke Europa Donna Hrvatska upozorila je da je rak dojke u porastu i kod mlađe populacije i da se granica sve više spušta. Podsjetila je na važnost ne samo preventivnih pregleda već i primarne prevencije, što uključuje promjenu rizičnih čimbenika današnjeg nezdravog načina života.

'Rizični čimbenici mogu biti povezani s trećinom novih karcinoma dojke, a to je fizička neaktivnost, pretilost, nezdrava prehrana, pušenje, alkohol i razne hormonske terapije', rekla je predsjednica te udruge Nada Kraljević, istaknuvši kako se ranim otkrivanjem karcinoma on može i izliječiti.  Humanitarna akcija 'Dan narcisa' čiji je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke održana je danas tradicionalno na Trgu Petra Preradovića, a narcise su prodavali i predsjednik Republike Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina.

Akciju su organizirali Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba. 'Cilj Europe Donne Hrvatska je donošenje nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i nacionalnog programa liječenja u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom gdje će svaka žena imati potpuno jednako pravo na optimalnu dijagnostiku i liječenje te palijativnu skrb, čime se smrtnost smanjuje za dodatnih 20 posto', istaknula je Kraljević.

Vezani članci Slika nije dostupna Pokazalo istraživanje: Rak dojke može se vratiti i 15 godina od liječenja Slika nije dostupna "Bilo mi je najgore kad sam odlazila u bolnicu. Ja i suprug se nismo mogli pogledati u oči"

>> Zaklada Ana Rukavina vas vodi na 'Koncert za život'!

Prema Deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka 2010., sve zemlje članice Europske unije obvezne su do 2016. godine donijeti nacionalni program liječenja raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za dodatnih 15 do 20 posto. Gradonačelnik Bandić rekao je da se ovom manifestacijom demonstrira briga o ljudima koji dođu u situaciju da im je pomoć potrebna. 'Ovdje se demonstrira solidarnost i dobrota na djelu', komentirao je gradonačelnik Bandić koji se također uključio u akciju. Humanitarna akcija 'Dan narcisa' tijekom koje se prodaju narcisi kao simbol proljeća, nade i novog života, organizira se 17. godinu za redom u 30-ak gradova diljem Hrvatske.

U Rijeci, jednako kao i u Opatiji, Senju i drugim primorskim gradovima, današnji Dan narcisa podsjetio je na potrebu prevencije raka dojke i unaprijeđenja liječenja te bolesti. Akciji pod motom 'jednim narcisom protiv karcinoma dojke' cilj je podizanje svijesti o tom onkološkom oboljenju koje pogađa žene, čak njih 20 posto među oboljelima od karcinoma ima rak dojke, i poticanje donošenja programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim ustanovama.

Klub žena operiranih dojki Nada na riječkom je Korzu sugrađanima ponudio čak 25 tisuća narcisa po simboličnoj cijeni od kune za cvijet, a novac prikupljen od prodaje narcisa iskoristit će se za kupnju dva televizora koja će Klub Nada donirati Klinikama za onkologiju i kirurgiju KBC-a Rijeka. Istodobno, aktivistice Nade dijelile su i edukativni materijal o karcinomu dojke i radu svoga kluba koji već godinama kroz razne programe pomaže osobama već oboljelima od karcinoma dojke i nizom aktivnosti ukazuje na potrebu prevencije.

Dan narcisa obilježen je i u drugim hrvatskim gradovima. U Zagrebu se taj dan posebno obilježava na Cvjetnom trgu, kojeg su posjetili i predsjednik Ivo Josipović te šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. U Dubrovniku su narcisi prodavani na StradunuU Puli je humanitarna akcija prikupljanja sredstava za borbu protiv raka dojke održana u organizaciji Kluba žena Gea. Poznati Puljani prodavali su cvijeće po simboličnim cijenama, a među njima su bili i gradonacelnik Boris Miletić, dogradonačelnici Fabrizio Radi i Vera Radolović, kao i ministar željko Jovanović.
(Hina/Agencija VLM)