Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba nam

Krstičević najavio još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Damir Krstičević najavio je u petak još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku, nakon što je SAD prošle godine donirao eskadrilu helikotpera Kiowa Warrior.

Krstičević je o tome u Zagrebu razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji hrvatske vojske.

Pročitajte i ovo Black Hawk Pod garancijom su Potvrđeno Dnevniku Nove TV: Dva helikoptera Black Hawk prizemljena i već neko vrijeme ne lete Slika nije dostupna Krstičević ponosan na hrvatske pilote Počela letačka obuka na helikopterima Kiowa Warrior

Hrvatski ministar kaže da su helikopteri prioritet u osuvremenjavanju oružanih snaga, nakon što je Zagreb ove godine donio odluku da od Izraela kupi višenamjenske borbene zrakoplove F16.

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je ministar. "Hrvatska javnost bit će upoznata", dodao je Krstičević ne iznoseći pojedinosti.

SAD je Hrvatskoj doirao ukupno 16 helikoptera Kiowa i opremu koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015.. Prvih pet helikoptera u zrakoplovnu bazu Zemunik stiglo je 30. srpnja.

Vlada je krajem ožujka donijela odluku o nabavi dvanaest izraelskih zrakoplova F-16 Barak koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Hrvatska na obranu izdvaja 1,33 posto BDP-a, manje od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto.

Mattis i ministri obrane regionalnih zemalja sudjelovali su u Zagrebu na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene