Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U jami Križnjača, između sela Gale i Giljeva u općini Otok u Dalmatinskoj zagori, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se vjeruje da je riječ o fra Jozi Olujiću, kojeg su partizani ubili u jesen 1944., rekao je u subotui fra Božo Norac Kljajo iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu.


Posmrtni ostatci, eshumirani ovog tjedna, premješteni su na Odjel za sudsku medicinu splitsko Kliničkog bolničkog centra gdje će se sljedećih dana obaviti njihova obrada, rekli su na tom Odjelu.

Vezani članci Slika nije dostupna Zadar: Ekshumacija 44 nepoznate osobe pokopane nakon 'Oluje' Slika nije dostupna Odana počast žrtvama partizanskog zločina kod jame Jazovke

Ekshumacija je izvršena 8. veljače, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, a temeljem naloga nadležnog suca istrage. Nazočni su bili Stjepan Sučić, zamjenik ministra branitelja RH, patolog Antonio Alujević, predstavnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Božo Norac-Kljajo, župnik Župe Gala-Giljev fra Mladen Marić, predstavnik Općine Otok Marko Mravak te predstavnici vojske, policije i Crvenog križa.

Posmrtne ostatke žrtve iz jame duboke 38 metara, iznijeli su članovi splitskog speološkog društva "Špiljar", doznaje se od splitskih franjevaca.

"Posmrtni ostaci pronađeni su u jami Križnjača na dubini od 38 metara, a mi vjerujemo kako je riječ o fra Jozi Olujiću, kojeg su partizani u jesen 1944. godine s još trojicom fratara odveli iz sinjskog zatvora i ubili," rekao je umirovljeni profesor fra Norac Kljajo, koji se bavi istraživanjem žrtava komunističkih zločina.

Po njegovim riječima mještani sela Gale i Gljeva su svojedobno blizu jame Križnjača pronašli ostatke fratarske mantije, što pojačava vjerovanje kako je riječ o fra Jozi Olujiću.

Od rodbine fra Joze Olujića uzeti su uzorci, na temelju kojih će se izvršiti i DNK analiza posmrtnih ostataka pronađenih u jami Križnjača, kako bi se žrtva identificirala.

"Fra Jozo Olujić je propovijedao vjeru, a bio je i profesor sinjske Klasične gimnazije te se bavio prirodoslovljem, odnosno proučavanjem pužića po čemu je tada bio poznat u svijetu. Prije nekoliko godina iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je zahtjev da se pošalju radovi fra Joze Olujića o proučavanju pužića, jer to zanima Amerikance, ali oni koji su mučki ubili fra Jozu uništili su i njegove knjige, odnosne zapise o proučavnjima kojima se bavio", rekao je fra Božo Norac Kljajo.

Naglasio je kako pozdravlja aktualne inicijative kojima se zagovara otvaranje dosjea bivše jugoslavenske komunističke vlasti, na temelju koji će, kaže, utvrđivati istina "o zločinima koje je ta vlast počinila".

"Apsolutno podržavam otvaranje svih tih dosjea jer bez utvrđivanja istine o komunističkim zločinima nema pomirenja niti budućnosti Hrvatske", smatra fra Norac Kljajo.

Procjenjuje kako bi otvaranje dosjea jugoslavenskog komunističkog režima moglo pomoći i utvrđivanju razmjera zločina koji su počinjeni u Husinoj jami na prijevoju Vaganj, blizu granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"U Husinu jamu su partizani krajem 1944. i početkom 1945. godine kamionima dovozili sve one koje su smatrali svojim neprijateljima s područja Sinja, Vrlike, Livna i Hercegovine te ih bacali u dubinu veću od 160 metara. Procjenjuje se kako je u toj jami zatrpano između 500 i 1.500 žrtava", rekao je fra Božo Norac Kljajo. (Hina)