Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva i članovi obitelji poginulih branitelja.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja ispred policijske postaje, u Dalju je u subotu obilježena 24. obljetnica pogibije 39 branitelja u napadu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA na Policijsku postaju Dalj.

Vezani članci Andrej Plenković za govornicom Trideseta obljetnica osnutka HDZ-a u Makarskoj: „Da Tuđman 1991. nije imao jaki HDZ, ne bi ništa napravili“ Slika nije dostupna U Dalju obilježena 26. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva i članovi obitelji poginulih branitelja. Bez političkih govora, počast poginulima polaganjem vijenaca odali su i predstavnici državne i lokalne vlasti te brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

Polagnju vijenaca i paljenju svijeća prethodio je Mimohod zastava u kojem su, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije, od raskrižja ulica Željka Svaline i bana Josipa Jelačića do Policijske postaje prošli članovi braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

U Župnoj crkvi sv. Josipa služena je misa zadušnica. U Domu kulture prikazan je dokumentarni film "Dalj 1991.-hrvatski Alamo".

U ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA napali su Policijsku postaju u Dalju. Nakon što su policajci odbili ponuđenu im bezuvjetnu predaju, uslijedio je novi napad, a nakon višesatne opsade policijska postaja je zauzeta. Ubijeno je 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook