Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dalj: Mještani protiv preimenovanja ulice poginulog branitelja Kemenjija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 500 mještana Dalja peticijom se suprostavilo inicijativi tamošnjega Mjesnog odbora, u kojem većinu ima SDSS, da se šetalište koje nosi ime poginulog hrvatskog policajca Josipa Kemenjija nazove po srpskom znanstveniku Milutinu Milankoviću, izvijestili su danas predstavnici mještana i erdutskoga Općinskog vijeća.

Vijećnik Tomislav Hajduković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je inicijativa počela nakon obnove rodne kuće Milutina Milankovića, koji je, kako ističe, samo rođen u Dalju, a ubrzo nakon toga s roditeljima je otišao u Beograd i više se nije vraćao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lavina dobrote VIDEO Skromnoj studentici darovao automobil, a onda je sve krenulo: "Baš nema kraja..." Slika nije dostupna Zatočeništvo u Dalju Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima

U obnovi njegove rodne kuće sudjelovala je i hrvatska država, ali mi ne dopuštamo diranje u naše svetinje, jer je policajac Kemenji, s još četvoricom pripadnika Zbora narodne garde, ubijen 1991. u Osnovnoj školi u Dalju, rekao je Hajduković.

Dodao je kako su peticiju uputili općinskim i županijskim vlastima, Hrvatskom saboru i Vladi te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Izražava nadu kako će se prijepor ubrzo riješiti, jer ne želi da ta incijativa dođe na razmatranje u Općinsko vijeće, u kojem većinu ima SDDS, i gdje bi hrvatski vijećnici mogli biti nadglasani.

Kći poginuloga hrvatskog policajca Josipa Kemenjija kazala je kako vjeruje da inicijativu ne podupiru Srbi koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju domovinu, već oni koji su sudjelovali u agresiji te da bi hrvatska država trebala onemogućiti takve inicijative.

Na novinarski upit što će učiniti ako peticija ne uspije, Hajduković je odgovorio kako očekuje odgovor državnih i lokalnih vlasti te kako ne bi želio da dođe do radikalnih mjera, jer drži da je prijepor bolje riješiti razgovorom.

Konferenciji je nazočilo i 30-ak mještana Dalja, koji su poduprli potpisivanje peticije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene