Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 500 mještana Dalja peticijom se suprostavilo inicijativi tamošnjega Mjesnog odbora, u kojem većinu ima SDSS, da se šetalište koje nosi ime poginulog hrvatskog policajca Josipa Kemenjija nazove po srpskom znanstveniku Milutinu Milankoviću, izvijestili su danas predstavnici mještana i erdutskoga Općinskog vijeća.


Vijećnik Tomislav Hajduković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je inicijativa počela nakon obnove rodne kuće Milutina Milankovića, koji je, kako ističe, samo rođen u Dalju, a ubrzo nakon toga s roditeljima je otišao u Beograd i više se nije vraćao.

Vezani članci Rad od kuće, ilustracija Radi od kuće, a svako malo ostane bez struje: "To je kao light show - nestane pa se vrati i tako stalno. U HEP-u su mi rekli da je to normalno" Obljetnica masakra u Dalju Obilježena obljetnica masakra u Dalju. Božinović: "Ne može se govoriti o izjednačavanju Oluje i Grubora"

U obnovi njegove rodne kuće sudjelovala je i hrvatska država, ali mi ne dopuštamo diranje u naše svetinje, jer je policajac Kemenji, s još četvoricom pripadnika Zbora narodne garde, ubijen 1991. u Osnovnoj školi u Dalju, rekao je Hajduković.

Dodao je kako su peticiju uputili općinskim i županijskim vlastima, Hrvatskom saboru i Vladi te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Izražava nadu kako će se prijepor ubrzo riješiti, jer ne želi da ta incijativa dođe na razmatranje u Općinsko vijeće, u kojem većinu ima SDDS, i gdje bi hrvatski vijećnici mogli biti nadglasani.

Kći poginuloga hrvatskog policajca Josipa Kemenjija kazala je kako vjeruje da inicijativu ne podupiru Srbi koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju domovinu, već oni koji su sudjelovali u agresiji te da bi hrvatska država trebala onemogućiti takve inicijative.

Na novinarski upit što će učiniti ako peticija ne uspije, Hajduković je odgovorio kako očekuje odgovor državnih i lokalnih vlasti te kako ne bi želio da dođe do radikalnih mjera, jer drži da je prijepor bolje riješiti razgovorom.

Konferenciji je nazočilo i 30-ak mještana Dalja, koji su poduprli potpisivanje peticije.