Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smiruje situaciju

Dačić: Nitko nam neće vratiti Kosovo ako odustanemo od EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da Srbiji nitko neće vratiti Kosovo ako odustane od Europske unije, ističući kako bi bio pogrešno da Beograd napusti započete razgovore sa Prištinom.

"Sigurno je da nitko od nas neće prodati Kosovo i neće izdati Srbiju", poručio je Dačić, reagirajući na nedjeljni poziv srpskog patrijarha Irineja da Srbija odustane od EU ako je uvjet za članstvo priznavanje Kosova. "Netko kaže nemojte ući u EU, dati ćete Kosovo. Mi možemo reći nećemo u EU, a da li će nam neko vratiti Kosovo", upitao je Dačić.

Dačić je upozorio kako Srbija nije u situaciji "da drži Kosovo, pa da ga ne da". "Oni su nam ga oteli, ovdje je pitanje kako možemo sačuvati nešto od toga", rekao je premijer Srbije, komentirajući poziv poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja da Srbija ne ide u Europu po svaku cijenu, ako će EU tražiti da prizna nezavisnost Kosova.

Također je ustvrdio kako njemu ne treba netko govoriti što su nacionalni i državni interesi.

Komentirajući poziv patrijarha da politički vrh Srbije ostvari što prisnije veze s Rusijom, Dačić je istaknuo kako su odnosi sa Ruskom Federacijom prioritet i da je "Rusija najveći prijatelj Srbije”, ali i dodao da te odnose tek treba izgraditi i jačati kao i da Srbija treba iskoristiti snagu koju imaju ruski predsjednik i premijer.

Dačić je istodobno podsjetio da ranije "kada je Srbiji bilo najteže", tadašnje rusko rukovodstvo nije imalo razumijevanja za probleme Srbije.

Patrijarh Irinej rekao je ranije u nedjelju u Beogradu na pomenu srpskim žrtvama ratnih sukoba 90-ih godina, da "Srbija poštuje Europu i želi biti s njom, ali ne po cijenu da se odriče svoje svete zemlje" Kosova.

"Ako nas hoće primiti u tu obitelj Zapada, neka nas prime ovakve kakvi jesmo. Ali, ako se trebamo odreći, hvala im na pozivu, ostat ćemo živjeti svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živjeli 500 godina", rekao je patrijarh Irinej, na pomenu kojem je, među visokim dužnosnicima, nazočio i premijer Ivica Dačić.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazvali ga izdajnikom U središtu Beograda održali 'misu za upokojenje' Dačićeve vlade! Slika nije dostupna U posjetu Zagrebu Vučić: Većina je za sporazum s Prištinom, nećemo prihvatiti ucjene kosovskih Srba

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene