Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodile u vlaku, helikopteru...

'Da ga nisam uhvatila dijete bi mi upalo u wc školjku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zraku, na autocesti, u prepunom vagonu, ili u kući - kad ih uhvate trudovi izvan bolnice- budućim majkama to je najstrašnija situacija. Naše junakinje su rodile u potpuno neočekivanim okolnostima. No, i u spletu tih neobičnih okolnosti ipak su se snašle i rodile živu i zdravu dječicu.

Bio je to događaj za pamćenje. Helikopter nije ni uzletio, a Višanka Edita već je počela rađati. Liječnik i medicinska sestra cijelo su joj vrijeme pomagali, kao i njezin otac. No, mala Ivona očito nije mogla čekati do bolnice. Rodila se 200 metara iznad otoka Brača. 'Nisam vidjela ništa. Bio je to doživljaj za pamćenje. No meni je bilo važno samo da je dijete živo i zdravo', prisjeća se Edita.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Editu su trudovi ulovili dok je bila kod roditelja, na otoku Visu, i to dva mjeseca prije termina. Odmah su pozvali hitnu. No, zbog bure i visokih valova, gliser s medicinskim osobljem stigao je samo do luke Hvar. Tamo je stigao i helikopter iz vojne baze Divulje koji ih je trebao prevesti do splitske bolnice. Cjelovečernju dramu oko promjene prijevoza kao i prijevremeni porođaj Edita je zaboravila čim je ugledala svoju kćerkicu.

Sličnu dramu, ali na željeznici, proživjela je 32-godišnja Tatjana Dražetić iz Reke kraj Koprivnice. Trudovi su počeli u vlaku dok je s četvero malodobne djece išla u kupnju u grad. 'To se baš u wc-u dogodilo. Mislila sam obavit nuždu kad mi je puknuo vodenjak. Nisam više imala spasa. Da se nisam digla, meni bi dijete otišlo u wc školjku', kaže Tatjana za Provjereno.

Da će roditi taj dan nije znala ni Zdenka iz okolice Karlovca. Trudove, kaže, nije ni osjetila, samo lagano probadanje. Porođaj u kući trajao joj je svega nekoliko minuta.
'Otišla sam na wc i sagnula se i samo dijete je ispalo. Suprug je došao na vrata i rekao da uzmem dijete koje mi je upalo u wc školjku.' Suprug Stjepan uspješno je odglumio babicu. Dijete je odmah izvadio iz školjke, prerezao pupkovinu, oprao kćerkicu, utoplio ih i pričekao dolazak Hitne.

Za razliku od Zdenke, Tatjana se u vlaku našla sama, s četvero male djece. Kaže, najneugodnije joj je bilo što su joj babice bili nepoznati putnici koji su se u tom trenutku našli u istom vagonu.

Da su porodi česti izvan bolnice, svjestan je i ugledni karlovački ginekolog Željko Štajcer koji je već nekoliko puta telefonom asistirao trudnicama. 'Najvažnije je imati taj kontakt sa rodilištem i dobivati informacije točno iz prve ruke, te da se vode svi postupci po redu', objašnjava dr. Štajcer. Jer, od 1000 slučajeva, kaže, barem 10-ero djece rodi se na neplaniranom mjestu. No, toga se ne treba plašiti. Važno je samo pri ruci imati mobitel i držati se uputa liječnika.

Iako nisu mogle birati gdje će roditi, za sve ove žene porođaj će uvijek biti prekrasan i sveti čin. Bio on u zraku, na kopnu, u polju ili toaletu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene