Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje DORH-a

Brza reakcija DORH-a nakon prozivke Jadranke Kosor: I novinari idu na ispitivanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon javne kritike Jadranke Kosor koja se požalila na curenje informacija iz dokaznih postupaka, DORH je objavio da će svi koji posjeduju te informacije, a to bi se trebalo ticati i novinara, biti pozvani na ispitivanje.

Kako se u medijima i dalje objavljuju dijelovi sadržaja dokaznih radnji, a posebno zbog objavljivanja faktično cjelokupnih iskaza osumnjičenika, DORH je priopćio da nastavlja s provođenjem izvida kako bi se utvrdilo tko od osoba kojima su ti podaci u postupku dostupni te podatke dao drugim osobama ili medijima i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Tijekom daljnjeg provođenja izvida, USKOK će pozvati sve osobe koje tvrde da su 'iz izvora bliskih istrazi' dobile preslike tih dokaznih radnji odnosno doznale sadržaj tih dokaznih radnji kako bi na taj način prikupili podatke i činjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka.

Ova informacija pojavila se nakon što je danas premijerka upozorila da informacije iz istraga ne smiju biti dostupne javnosti. 'To je protuzakonito i protuustavno i svakako da će se Vlada potruditi doznati što se događa i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti. To je ugrožavanje pravnog sustava i pritisak na sudove', poručila je Kosor.

Premijerka je rekla kako ne vjeruje da je iz USKOK-a iscurila informacija da je samo pitanje dana kada će protiv Hrvatske demokratske zajednice biti podignuta optužnica. 'Ovo što govorite je zaprepašćujuće da bi netko iz USKOK-a, iz nezavisne institucije koja se mora brinuti o pravdi i pravednosti i o tome da svi koji su počinili kaznena djela i nešto ukrali, da bi iz te institucije curila informacija. To zaista zaprepašćuje, ja to ne vjerujem, a ako imate dokaz za to, onda bih molila da ga predočite', kazala je Kosor.

Unatoč tome što informacije iz dokaznog postupka po zakonu ne smiju doći u ruke novinara, u medijima se i dalje objavljuju pojedinosti iz iskaza svjedoka i osumnjičenika u pojedinim postupcima. Nakon što su velike količine informacija curile u javnost samo u, primjerice, slučajevima vezanim za Fimi mediju, posljednjih dana posebno je aktualan navodni iskaz bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, u kojem ona govori nelegalnom financiranju stranačkih kampanja i drugim nepravilnostima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene