Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čuhnil: S Mesićem nisam razgovarala o potpori jednoj od opcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnica češke nacionalne manjine, Zdenka Čuhnil, koja će najvjerojatnije sjediti i u šestom sazivu Hrvatskog sabora, izjavila je da na današnjim konzultacijama s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem nije bilo spomena o tome hoće li podržati jednu od političkih opcija i koju.

Razgovarali su općenito, o problemima i potrebama nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti" Slika nije dostupna Čuhnil i Radin sa Sanaderom usuglasili 5 točaka

Novinare, koji na Pantovčaku prate konzultacije oko davanja mandata za sastav nove Vlade koje predsjednik Mesić obavlja s predsjednicima stranaka i manjina, zanimalo je kome će se prikloniti HDZ-u ili SDP-u, na što je Čuhnil odgovorila da o tome u ovom trenutku ne može govoriti, da još nije razgovarala ni s HDZ-om niti sa SDP-om, a razgovarat će, kaže, s čelnicima obje stranke.

Upitana hoće li svih osam manjinskih zastupnika podržati jednu opciju ili će se razdvojiti, odgovorila je da su se za sada potpisom na koalicijski sporazum, opredijelila samo dva manjinska zastupnika (bošnjački predstavnik Šemso Tanković za SDP, a predstavnik romske zajednice Nazif Memedi za HDZ), a da se ostalih šest manjinaca drži zajedno i još nisu odlučili.

"Zajedno je šest zastupnika manjina, koji su uglavnom već i radili u Saboru, i pokušat ćemo djelovati zajedno. Želja je bila da svi budemo zajedno, ali dvojica manjinskih predstavnika već su se opredijelila i to je njihova stvar. No, bilo bi važno da djelujemo zajedno", kazala je.

Čuhnil je istaknula da svaka manjina ima svoje specifičnosti na temelju kojih i donosi odluke, ocijenivši da je to vjerojatno i
ponukalo romskog predstavnika Memedija da podrži HDZ.

"Ne bih ocjenjivala je li to dobro ili loše", dodala je.

Prioritet pri odluci koju će opciju podržati bit će, naglasila je
Čuhnil, odgovor kako stranka koja želi biti na vlasti kani provoditi gospodarski program, te želi li i kako riješiti probleme nacionalnih manjina koje, kaže, nisu riješile ni HDZ-ova ni ranija koalicijska vlada, a u skladu s Ustavnim zakonom o pravima manjina.

Napomenula je da su osnovni zahtjevi šestero manjinaca dvostruko pravo glasa za manjine, uvođenje dvojezičnosti, te zapošljavanje manjina u institucijama na lokalnoj i državnoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene