Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fićo gazi tenka!

Simbol otpora jesen dočekao u tužnom stanju: Zima bi mogla dokrajčiti legendarnog crvenog fiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simbol grada Osijeka i otpora u Domovinskom ratu jesen je dočekao u zapuštenu stanju, a strahuje se da bi ga zimski mjeseci mogli dokrajčiti.

Crveni fićo, simbol grada Osijeka i otpora u Domovinskom ratu počeo je sve više propadati zbog nemara i neodržavanja posljednjih nekoliko godina. Poznata umjetnička instalacija Fićo gazi tenka! na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku podsjetnik je na ratna stradavanja, a malo tko ne zna za Crvenog fiću, model automobila Zastava 750.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Fićo tamo stoji i podsjeća na onog koji je 27. lipnja 1994. godine nemilosrdno uništen pod gusjenicama tenka T55 Jugoslavenske narodne armije, a snimka tog trenutka obišla je svijet.

Kako piše Glas Slavonije, fićo je ovu jesen dočekao u vrlo zapuštenu stanju, a strahuje se da bi ova zima mogla potpuno uništiti njegov izgled.

Legedarnog Crvenog fiću nasred raskrižja dviju ulica postavio je hrvatski branitelj Branko Breškić iz Višnjevca. Tako je maleni automobil postao simbol otpora građana Osijeka. Umjetničku instalaciju smislila je neimenovana skupina autora koja je okupljena u odboru za branitelje Grada Osijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene