Simbol grada Osijeka i otpora u Domovinskom ratu jesen je dočekao u zapuštenu stanju, a strahuje se da bi ga zimski mjeseci mogli dokrajčiti.

Galerija


Crveni fićo, simbol grada Osijeka i otpora u Domovinskom ratu počeo je sve više propadati zbog nemara i neodržavanja posljednjih nekoliko godina. Poznata umjetnička instalacija Fićo gazi tenka! na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku podsjetnik je na ratna stradavanja, a malo tko ne zna za Crvenog fiću, model automobila Zastava 750.

Vezani članci Policija pretražuje teren (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Pušten jedan od osumnjičenih za pljačku zaštitara kod Osijeka: ''Ne bih najvećem neprijatelju poželio ovo što sam proživio'' Policija pretražuje teren (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Uhvaćeni razbojnici: Policija pretražuje domove dvojice hrvatskih državljana u Slavonskom Brodu

Fićo tamo stoji i podsjeća na onog koji je 27. lipnja 1994. godine nemilosrdno uništen pod gusjenicama tenka T55 Jugoslavenske narodne armije, a snimka tog trenutka obišla je svijet.

Kako piše Glas Slavonije, fićo je ovu jesen dočekao u vrlo zapuštenu stanju, a strahuje se da bi ova zima mogla potpuno uništiti njegov izgled.

Legedarnog Crvenog fiću nasred raskrižja dviju ulica postavio je hrvatski branitelj Branko Breškić iz Višnjevca. Tako je maleni automobil postao simbol otpora građana Osijeka. Umjetničku instalaciju smislila je neimenovana skupina autora koja je okupljena u odboru za branitelje Grada Osijeka.