Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Konzorcija Crotram, koji čine tvrtke Končar i Gredelj, te ZET-a demantirali su danas natpise u jednom dnevnom listu da su niskopodni tramvaji TMK 2200 koje je napravio konzorcij neispravni.


Niskopodni tramvaji sigurni su za prijevoz putnika, i u četiri godine, koliko voze zagrebačkim ulicama, nije bilo pucanja voznog postolja niti deformacija, istaknuo je predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago na konferenciji za novinare. Uspješnu promociju, istaknuli su čelnici tvrtki, tramvaj je imao i na ulicama Helsinkija i Sofije te na sajmu tračnih vozila u Berlinu.

Vezani članci Tomislav Tomašević i Oleg Butković Tomašević otkrio hoće li ZET poskupjeti, još jednom oštro kritizirao Maksimir: "Ovo je ruglo, Frankenstein od tribina" Ilustracija ZET objavio važno upozorenje: Brojne promjene u voznom redu, provjerite kojim putem kroz grad

Za puštanje u promet u tim gradovima iz EU konzorcij je morao predočiti sve potrebne ateste i potvrde o kvaliteti i ispitivanju tramvaja koje su provele ovlaštene tvrtke iz zemlje i inozemstva. Bago ističe kako je zanimljiv tajming u kojem je objavljen članak o neispravnosti tramvaja - neposredno nakon objave da će Grad Zagreb nabaviti još 60 niskopodnih skraćenih tramvaja iz te serije te nakon što je u ponedjeljak, 23. ožujka, predana dokumentacija za drugi krug natječaja za plasman tramvaja u Helsinkiju.

Bago napominje da su unatoč šteti koja je nanesena ugledu obje kompanije te koja narušava sliku o tom hrvatskom proizvodu pozvani na razgovor u Helsinki sredinom idućeg mjeseca, što znači da su ušli u treći krug. Istaknuto je i kako je svaka komponenta koja se ugrađuje u tramvaj 100 posto kontrolira.

Razmišlja se o pokretanju krivičnog postupka

Bago je istaknuo kako razmišljaju o pokretanju krivičnog postupka protiv nakladnika, glavnog urednika i novinara spornog članka, 'jer su pišući na način koji je neprimjeren medijskom izvješćivanju, na način da nisu provjerili drugu stranu, da stvaraju paniku među građanima i da su ciljano pokušali nanijeti štetu konzorciju i narušiti tržišnu utakmicu te u konačnici i Republiku Hrvatsku, jer da je to prihvaćeno došlo bi do smanjenja broja zaposlenih itd'.

Na pitanje hoće li tužiti Zdravka Berića, direktora tvrtke Prvomajska-TZR, u čijem pismu se navode podaci o neispravnosti tramvaja, Bago je odgovorio kako nije siguran treba li takve ljude tužiti ili liječiti. Berić je, naime, pismo u kojem govori o neispravnosti tramvaja još u kolovozu poslao direktoru ZET-a Ivanu Toliću, no i Tolić i predstavnici konzorcija držali su ga neozbiljnim i nestručnim te nisu vidjeli razlog o njemu uopće razgovarati niti obavijestiti medije. Na pitanje jesu li razmišljali o svoti koju će tražiti za nadoknadu štete Bago je kazao da nisu, ali da kad krenu i ako dobiju novac će dati za razvoj 'istinskog, istražiteljskog novinarstva'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju