Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dio istraživanja

Crobarometar: Što građani misle o radu Vlade i predsjednika te jesu li zadovoljni smjerom u kojem ide Republika Hrvatska?

Aktualno Galerija Crobarometar - 3 Crobarometar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - 2 Crobarometar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - 1 Crobarometar - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crobarometar Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV donosi drugi dio tradicionalnog mjesečnog istraživanja Crobarometar za lipanj 2023.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. lipnja metodom osobnog intervjua u kućanstvu. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca.

I dalje je konstantna tema inflacija, tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana.

Također su i dalje aktualni pregovori o rastu plaća u javnom sektoru te štrajka pojedinih skupina. S ulaskom u lipanj još su naglašenije teme vezane za turizam, odnosno prati se broj dolazaka i noćenja te očekivanja od ostatka turističke sezone.

Lipanj je mjesec Povorke ponosa (Pridea) tako da su i teme vezane uz prava (seksualnih) manjina zastupljenije u medijskom prostoru.

Optimizam građana, točnije njegov manjak na sličnoj je razini već nekoliko mjeseci. Gotovo 70 % građana uvjereno je da Republika Hrvatska ne ide u dobrom smjeru.

Baš suprotno, da ide u ispravnom smjeru, vjeruje 21 % građana, dok o tom pitanju stav nema čak 10 posto ispitanih.

Crobarometar Crobarometar - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Odluke i poteze Vlade premijera Andreja Plenkovića uglavnom odobrava 30 % ispitanih građana, a njih 61 % u istraživanju je kazalo da ih uglavnom ne odobrava, dok 9 % ispitanih ne zna.

Ispitanici inače najveću podršku radu Vlade daju u području vanjske politike, a najmanje u upravljanju javnim financijama.

U odnosu na prethodni mjesec vidljiv je blagi porast - u svibnju je rad Vlade odobravalo 28 % ispitanih, a nezadovoljnih je bilo 64 %.

Crobarometar Crobarometar - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada je riječ o podršci rada predsjednika Zorana Milanovića, na sličnoj je razini kao i posljednja tri mjeseca. Odluke i poteze Predsjednika Zorana Milanovića uglavnom odobrava 37 % ispitanih, dok njih 56 % kaže kako ih uglavnom ne odobrava. 7 % ispitanih ne zna.

Crobarometar Crobarometar - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Uspoređujući podatke iz svibnja, i ovaj mjesec predsjedniku potpora pada – tada ga je podržavalo 38 % ispitanih, a za svoj rad nije imao potporu 53 % ispitanika.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. lipnja na 992 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 %.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene