Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Crni niz poginulih u prometu: Četiri suvozača su najgora

Policija - 1
Policija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Policija - 1 Policija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Policija - 2 Policija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Policija - 3 Policija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija - 4 Galerija 1/4 >>
Broj mrtvih u prometu i dalje je strašan. Samo ovaj vikend - sedmero poginulih. Osvanule su i nove kamere na cestama, a građani sada i sami mogu prijaviti kritične točke u prometu sve kako bi se crnom nizu stalo na kraj. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Ni strože kazne, ni češće kontrole ne dopiru do pojedinih vozača. U samo nekoliko mjeseci ove godine smrtno su stradale 93 osobe u odnosu na 77 poginulih u istom razdoblju prošle godine. Policija je bila u akciji i ovaj vikend, rezultat je unatoč svim restriktivnim mjerama i dalje zabrinjavajuć.

"U tijeku vikenda utvrđeno je više od 3750 prometnih prekršaja, od toga više od 300 vožnji pod utjecajem alkohola i više od 1500 neprilagođene brzine. Što reći - ako imamo vozača koji na području PU Varaždinske vozi s 3,71 promila, odnosno vozača koji na području PU Brodsko-posavske vozi brzinom od 193 kilometara na sat?" - kaže Josip Mataija, Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, MUP.

Brzina, alkohol, pojas i mobiteli - glavni su uzročnici teških prometnih nesreća ili kako ih se zna zvati - ''najgori suvozači''. U Hrvatskoj je postavljeno oko 500 kućišta za kamere koje bi trebale zaustaviti one koji vole stisnuti po gasu.

"Kratkoročno će to imati pozitivan efekt. Iz iskustva znamo da se nakon mjesec, dva dana kad se detektiraju sve lokacije sa kućištima, bez obzira na to je li kamera unutra ili ne, da onda vozači na tim mjestima uspore, a kad ih prođu, onda opet po gasu", rekao je Davor Georg Lisicin, iz udruge Sigurnost u prometu.

Novopostavljene kamere imaju mogućnost snimati i unutrašnjost vozila pa vide ako vozač nepropisno koristi mobilni uređaj i koristi li se sigurnosni pojas.

"Nismo baš kulturni vozači, nemamo prometnu kulturu.Treba više pravih kamera, ne lažnih i kazne trebaju biti strože", smatra Darko iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Miroslav Blažotić Proglasit će elementarnu nepogodu Velike štete u Rasinji: "Ljudi trebaju spašavati sebe, a zatim pomoći drugima"

"Tu policija ne može ništa, moramo čuvati sami svoje živote", kaže Ivanka iz Zagreba.

"Policije ima dovoljno i ona radi svoj posao, ali ako se to ne naplaćuje kako treba i koliko treba i da više nikome ne padne napamet voziti u takvom stanju...", kaže Dijana iz Splita.

Policija traži i pomoć građana.

"Ovom prilikom smo mi pozvali građane da se uključe u tu akciju na način da oni sami predlože određene lokacije gdje smatraju da vozači voze pod utjecajem alkohola i to se može prijaviti na web stranicama svih policijskih uprava", rekao je Mataija.

Među sedam osoba koje su smrtno stradale za vikend čak su četiri motociklista i zato se ponovno apelira na važnost edukacije.

"Da se naši ljudi, motoristi počnu što više educiratii i da savladavaju vještine vožnje motora jer to nije jednostavno. Dosad smo apelirali stalno za kacigu i zaštitnu opremu, i mislim da više nema motorista koji to ne koristi, a sada moramo raditi na edukaciji", rekao je Željan Rakela, predsjednik Moto kluba Dalmacija.

Pročitajte i ovo Kamera za nadzor brzine - 2 vaše mišljenje Hoće li više kamera za nadzor smanjiti broj prekršaja? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Statistički je Hrvatska najgora u Europi, gore od nje su samo Rumunjska i Bugarska.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene