Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna statistika neopreza

Crne statistike: Turisti nam sve više postaju avanturisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svako ljeto crne statistike upozoravaju da su nam turisti sve veći avanturisti. Njima se sedam dana ne leži na plaži.

Pa se zapute na pučinu ili u planine. I tu nastaju problemi. Domaći gosti na plaži u Omišu puno su oprezniji od stranih i drže se obale. Kad zapuše vjetar,dušeci, madraci, luftići, kako god ih zvali, u tren završe na pola Bračkog kanala. Ni izleti u brda nisu bezazleniji. Mladići iz BiH kod spremanja na rafting Cetinom i u osvajanje omiških brda ne boje se ničeg, jer smatraju kako su se pripremili.

Pročitajte i ovo Smeće na plaži Gdje su vam kante? Deponij na samo nekoliko metara od kupača razljutio i domaće i turiste: "Ovo ništa nije novo od paradajz turista" Prijateljice iz Slovenije očistile plažu na Pagu - 8 Svašta su pronašle Prijateljice iz Slovenije došle na Pag na odmor pa počistile plažu od smeća: "Da smo imale 10 vreća, sve bismo napunile"

>> Turisti pali u provaliju izvan životne opasnosti

No, iskusni turistički agent sjeća se smrtnih slučajeva. Treba znati brdske staze ili uzeti vodiča. 'Ti poginuli bili su većinom mladi ljudi. Oni vjeruju da snagom svojih mišića mogu u ove naše klisure iznad grada', uvjeren je jedan sikusni turistički agent.  I Stipe Bušelić iz GSS -a Makarska napominje da su u prošloj godini 40 - tak puta tragali za unesrećenima. 'Kažu, htjeli smo samo do onog grebena da vidimo panoramu', rekao je Bušelić.

Nekada neoprez završi ogrebotinama i lomom, a nekada smrću. Pokušavaju stoga što bolje označiti planinske staze,dijele prospekte sa savjetima u hotelima. 'Upozoravamo i njihova veleposlanstva, češko, slovačko', dodaje Bušelić.
Već smo imali situacija da su naši dragi češki gosti u japankama zaglavili na Velebitu, a bilo je i pokušaja da na madracu stignu do Brača. Po Makarskoj i Omišu sada krstare češki i slovački policajci, koji najčešće pomažu oko parkirnih kazni. Nadaju se da će i dalje pomagati samo oko kazni za parkiranje,a ne u potrazi za unesrećenima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene