Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TABU O KOJEM SE NE PRIČA

'Što se sramotiš, nitko to nije dobio osim Thompsona i Danijele'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemlji u kojoj se svaki treći brak raspada, sve je više onih koji svoju vezu žele okončati i pred Bogom. Ipak o toj je temi sramota pričati javno, jer da progovore - svi bi ispali štrace. Razlozi zbog kojih se dobiva crkveni razvod, naime, poprilično su nevjerojatni.

Kad svećenik kaže - 'Što Bog združi, čovjek neka ne rastavi' - mnogi nemaju razloga za sumnju. Ili ipak...? 'Kad sam podnijela taj zahtjev, prijateljice su mi rekle što se sramotim, da tko je to dobio osim Thompsona i Danijele', priča nam Branka.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

I upravo je taj bivši estradni par, sinonim crkvenog poništenja braka u Hrvata. U zemlji gdje se svaki treći civilni brak razvede, raste broj i onih koji su svoj razvod odlučili riješiti i pred Njime.

Profesor Zdenko Ilić, branitelj veze i sudac međubiskupijskog suda u Đakovu kaže nam kako je imao i nekoliko slučajeva u kojima su osobe koje su podnosile zahtjev za crkvenim razvodom bile starije od 70 godina. No najviše je ipak mladih.

Iskustva razvedenih

Jedna od njih je Branka koja je savjet dobila od svog župnika. 'Ja dotada nisam ni čula da je to ikad itko dobio. Meni je to bila velika stvar. da se maknem od svega, svega što sam s njim imala', priča nam Branka.

A to što je imala, bolje da i nije. Kao i u mnogima drugim slučajevima, ljubav je bila slijepa, barem s njezine strane. Tek sada priznaje, iz loše veze, skočila je u još gori brak.  'Kad god bih ja nešto rekla, on bi me tukao. Rekao je da ja nisam žena s kojom on želi imati djecu. A ja sam praštala jer je rekao svaki put rekao da neće više nikad. Uvijek sam razmišljala i predomislila se', prisjeća se.

Praštala je sve dok je prije nekoliko godina nije toliko premlatio, i to na radnom mjestu, da je završila u bolnici.

Josip dolazi iz malog slavonskog sela. I njegovo sudbonosno da, trebalo je biti konačno i jedino. 'Djece nismo imali, htjeli jesmo, ali ona nije mogla zatrudnjeti. Ja jesam išao na spermiogram i dobio sam nalaz da je sve ok, ona je išla kod ginekologa, čak je nekad pomislila da je trudna, kad nije imala menstruaciju po mjesec dana', govori nam Josip.

Godine braka prolazile su uz pokoju trzavicu. Koje su se razvile u jednu koju nije bilo moguće samo tako smiriti. 'Optužila me da sam gay i pokušala je to dokazati', kaže Josip.

Civilno su se razišli, kaže, u deset minuta. Ali tada je supruga krenula sa zahtjevom za crkvenim poništenjem braka. Što je značilo svjedočenja i dugotrajni postupak. Josip je morao kod psihologa da utvrdi je li gay ili nije. U obrazloženju je pisalo kako za to nema osnove.

Sud u Đakovu odbio je molbu bivše supruge. Žalila se. Onaj viši u Zagrebu, žalbu je prihvatio. Josip tvrdi, na temelju nalaza psihologa zbog stresa koji je uslijedio nakon razvoda, brak je poništen. Tako on misli. No točan razlog poništenja ne zna zato o svemu ni ne želi javno.

Branka također ima taj komad papira u rukama. Dobila ga je nakon 4 godine. Što je presudilo, ni ona ne zna. 'Ne oni meni nikada nisu objasnili zašto sam dobila poništenje, nego jednostavno nije bilo izvršenja ženidbenih dužnosti. Nikada nije bilo temeljitog objašnjenja. Ja sam sebi to tako objasnila da je to zato što nije želio biti sa mnom niti imati dijete', kaže Branka.

'Sve lako konzumiramo, pa i brak. Zato se i ne trudimo da ga očuvamo'

Valerija Kanđera radi u zagrebačkom obiteljskom savjetovalištu. Premda ta institucija nema veze ni sa jednom vjerom, kaže, nerijetko čuje da se jedna od strana u postupku razvoda poziva na religiju. 'Na neki način ucjenjuje partnera da je nekorektno da se razvode kad su se zakleli pred bogom i narodom i sad odjednom ne', objašnjava Valerija.

Ona 30 godina sluša razloge zbog kojih se ljudi rastaju. Prije je to većinom bilo nasilje u obitelji, alkoholizam. danas neke nove stvari od kockanja do manjka komunikacije, strpljenja. 'Sve nam je dostupnije nego ranije, ne žudimo ni za čim, do 15 godine probamo sve, samo ostane valjda droga. Dakle konzumeriznam. Sve lako konzumiramo, pa i brak. Zato se i ne trudimo da ga očuvamo', kaže Valerija.

Civilni i crkveni razvod

Bilo in ili ne, dobiti poništenje braka u crkvi, nije isto što i dobiti civilni razvod. Dok je pred svjetovnim sudom dovoljno reći da postoje nepremostive razlike ili da jednostavno više ne želimo biti u braku, pred onim crkvenim, stvar je ipak drukčija.

Kad je u pitanju krvno srodstvo, prisila ili maloljetnost nema dileme oko ishoda rješenja. Ali oni su rjeđi. Puno češći su oni tipa prijevare, koja može biti širokog spektra, a kojima se pristupa pojedinačno.

Dok su se prije takvi postupci svoj epilog dobivali tek u Vatikanu, pitanje poništenja danas je prepušteno biskupijskim sudovima. A od rujna 2015. i ubrzano. Ipak, uvjeti pod kojima se dobiva poništenje nisu mijenjani.

Trauma prvog braka Branki je danas prošlost. Danas živi s novim čovjekom s kojim ima i dijete. Njoj ovo nije samo komad papira.

Josipu poništenje braka nije donijelo ništa dobrog. Kaže, proglasili su ga psihički bolesnom osobom i na osnovu toga donijeli zaključak. Neće se žaliti jer je kaže dosad potrošio dvije godine života na crkveni sud. I izgubio mnoge drage ljude koji su mu okrenuli leđa. Da i upozna novu ženu svog života ne bi više pred oltar.

Kako je rečeno na početku priče, dok nas smrt ne rastavi dobilo je sasvim novu dimenziju. Potvrdilo da uvijek postoje izuzeci.

Tako je samo prošle godine, u 5 međubiskupijskih sudova u RH 37 brak proglašen je nevaljanim.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene