Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bilo je to davne 1973., no Crispin Tickell dobro se sjeća: Ujedinjeno Kraljevstvo ušlo je u Europsku ekonomsku zajednicu.


U srijedu, 44 godine poslije, završava britanska europska avantura, a bivši britanski diplomat žali zbog propuštenih prilika.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Britanski liberalni demokrati usvojili politiku otkazivanja Brexita, žele ostati u EU Tko će naslijediti Theresu May ako joj se izglasa nepovjerenje? (Foto: AFP) Bude li May izglasano nepovjerenje, tko bi mogao biti budući britanski premijer ili premijerka?

Britanska premijerka Theresa May aktivirat će u srijedu članak 50 Lisabonskog ugovora i time pokrenuti dvogodišnju proceduru razdruživanja od Europske unije.

"Mislim da je to katastrofa. Neuspjeh britanske vanjske politike", rekao je Crispin Tickell (86), u razgovoru za France Presse.

"Britanska vanjska politika dala je to na glasovanje ljudima koji o tome nisu ništa znali i vjerojatno su bili potaknuti nekom vrstom averzije prema strancima."

Britanci su na referendumu 23. lipnja 2016. s 52 posto glasova odlučili da žele napustiti EU.

Crispin je bio dužnosnik britanskog veleposlanstva u Parizu dok su Francuzi 1960-ih blokirali pokušaj Velike Britanije da uđe u EEZ. Potom je bio pomoćnik trima pregovaračima koji su radili na britanskom sporazumu o pristupanju EU-u.

Za razliku od nekih pobornika Brexita, po kojima politički karakter britanskog članstva u EU-u nije u početku bio predviđen, on misli drugačije. "Bilo je očito da se krećemo u tom smjeru, prema 'Sjedinjenim Državama Europe'. Ali to ne znači da ćemo se odreći našeg suvereniteta", rekao je.

Tada se smatralo da Britanci ulaze u "ono što će biti najveći trgovinski blok na svijetu", entitet koji dijeli "naše vrijednosti, naš mentalitet", prisjeća se u svojem londonskom stanu prepunom knjiga. Ali i da "ćemo biti daleko efikasniji, jer je Commonwealth bio polako na zalazu a Ujedinjeno Kraljevstvo gubilo utjecaj."

Pristupanje europskom projektu, "kako je (tadašnji premijer) Ted Heath jako dobro shvatio, davalo nam je daleko snažniju poziciju. "Nismo uspjeli to iskoristiti, ostvariti što smo mogli", smatra on.

Budući da je bio nazočan mnogim sastancima tijekom pristupnih pregovora, Tickell uvjerava da je Britanija postigla dobar sporazum. No problem je u tome što "neki britanski čelnici to nisu nikada shvaćali ozbiljno."

"Postoji toliko toga što smo mogli učiniti, a da ne izlazimo iz EU-a", kazao je.

Bivši diplomat strahuje da će, nakon što iziđe iz EU-a, uloga Ujedinjenog Kraljevstva na međunarodnoj sceni oslabjeti. "Dovoljno je da vidite kako nas Amerikanci ne shvaćaju više ozbiljno kao nekada", kazao je.

On se jedino nada da će se pregovori s Bruxellesom pokazati nezadovoljavajućim. "Tada bismo mogli odlučiti da nam je u interesu da ostanemo u Europskoj uniji", kaže on. (Hina)