Obavijesti Pretražite Navigacija
Kreću poskupljenja...

Čović: Poskupljenje ZET-a je nužno, nedostaje 380 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poskupljenje javnog gradskog prijevoza je nužno, budući su u odnosu na kraj 2007. kada je bila posljednja korekcija cijena, troškovi višestruko porasli i nije ih moguće pokriti iz proračuna i uštedama u sustavu, jer nedostaje oko 380 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović.

Čović je napomenuo da su u odnosu na prošlu godinu troškovi zaposlenika smanjeni za 80 milijuna kuna te ustvrdio da će i nakon korekcije cijena zagrebački javni prijevoz biti najjeftiniji u Hrvatskoj s cijenom od 10 kuna za pojedinačnu kartu.

Također je rekao da se i dalje pokušava sa sindikatima postići dogovor o neisplati jubilarnih nagrada kako bi se smanjili troškovi zaposlenika.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će danas nakon što dobije mišljenje skupštine trgovačkog društva Zagrebačkog holdinga, zajedno s resornim gradskim uredom odlučiti o traženim poskupljenjima javnog gradskog prijevoza i vodoopskrbe i odvodnje. Podsjetio je da Gospodarsko socijalno vijeće jučer nije podržalo poskupljenje.

Na pitanje Stanka Gačića (HDZ) jesu li unutar Holdinga iscrpili sve mogućnosti ušteda te jesu li poskupljenja jedini izlaz, Čović je odgovorio da još nisu iscrpili sve mogućnosti ušteda unutar Holdinga te na tome svakodnevno rade.

Pročitajte i ovo Ilustracija JAVNI PRIJEVOZ ''Svaki dan kasnim na posao, trčim kao manijak na autobus, zašto se ne poštuje vozni red?'': Imamo ZET-ov odgovor Ilustracija SJEĆATE SE APLIKACIJE? Niže temperature u tramvajima i autobusima, skuplje karte... Kakve uštede planira ZET?

Pokušava postići dogovor za smanjivanje jubilarnih nagrada

Najavio je da će sutra pokušati postići dogovore sa sindikatima kako bi smanjili troškove jubilarnih nagrada za više od 50 milijuna kuna.

Osvrćući se na prijedlog poskupljenja ZET-a, Čović je podsjetio da su cijene energenata od 2007. porasle za četiri kune.

Da je Holding centar rastrošnosti, ocijenila je Margareta Mađerić (HDZ) upitavši predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga zašto najavljuju poskupljenja ZET-a i vodnih usluga, a nisu napravili uštede vezane uz otpremnine, jubilarne nagrade, PR i odvjetničke usluge i slično.

Čović je opovrgnuo da Holding koristi usluge PR agencija, dodavši da su odvjetničke usluge koje su 2007. iznosile 15 milijuna kuna ove godine smanjene na manje od pet milijuna kuna.

ZET bi uprihodio od poskupljenja 100 do 150 milijuna kuna

Govoreći o prijedlogu većih cijena ZET-ovih karata za studente i umirovljenike, Čović je podsjetio da oni do 1. srpnja prošle godine nisu plaćali prijevoz te dodao kako će cijena radničkog pokaza i dalje ostati ista - 290 kuna mjesečno. Naveo je, kako se procjenjuje da bi od poskupljenja karata ZET uprihodio od 100 do 150 milijuna kuna.

U vezi upita zastupnika Nenada Matića (HSS) o najavljenom ulaganju Grada u stadion Maksimir u visini od 35 milijuna kuna u stadion Maksimir, gradonačelnik Bandić je podsjetio da je tamo bivša vlast 90-tih uložila oko 380 milijuna kuna, a aktualna oko 180 milijuna kuna i konzervirala stadion. Krajem prošle godine u podrumu ispod sjeverne tribine nakupilo se oko dva metra vode i nastala je šteta između pet i sedam milijuna kuna, jer prostor nije priveden svrsi. Srećom nije stradao sustav ventilacije, rekao je Bandić i napomenuo da je angažiran sudski vještak radi izrade procjene troškova. Sada je jedino moguće da se to sanira i s 30 do 35 milijuna kuna dovrši i tamo smjeste zagrebačke sportske ustanove, na čelu s Hrvatskim sportskim savezom i Hrvatskim sportskim muzejem, koji su podstanari, pojasnio je Bandić.

Kategorički je odbacio medijske napise da 'Bandić to daje Mamiću'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene