Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je hrvatsku premijerku i predsjednicu HDZ-a Hrvatske Jadranku Kosor da pomogne u registraciji prognanih Hrvata iz BiH koji žive u Hrvatskoj kako bi mogli glasovati na listopadskim izborima u BiH, što se smatra presudnim za opstanak Hrvata u toj zemlji, priopćeno je iz HDZ-a BiH.


U Čovićevu pismu hrvatskoj premijerki navodi se da u sljedeći ponedjeljak, 19. srpnja, istječe rok koji je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) te zemlje uputilo građanima koji se nalaze izvan BiH da se registriraju i tako si omoguće glasovanje na listopadskim izborima.

Vezani članci Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..." Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve''

Čović ističe da će odziv Hrvata na tim izborima biti vrlo bitan za vjerodostojnost i snagu hrvatske politike ne samo na izborima nego i u pregovorima o ustavnom uređenju BiH nakon izbora. Dodaje kako bi poziv premijerke Kosor dijaspori 'bio dodatan poticaj i ohrabrenje da aktivnije sudjeluje u izborima u BiH'.

Budući da je HDZ Hrvatske ustrojen i u inozemstvu, Čović je pozvao predsjednicu HDZ-a da ta stranka preko svojih članova informira prognanike i pomogne im da glasuju na ovogodišnjim izborima u BiH.

Biskupske konferencije BiH i Hrvatske prošli su tjedan uputile dramatičan poziv prognanim Hrvatima u BiH da se registriraju i glasuju na izborima, upozorivši da hrvatskom narodu prijeti nestanak. (Hina)