Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud BiH oslobodio je u četvrtak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i bivšeg predsjednika federalne vlade Edhema Bičakčića optužaba za zloporabu službenog položaja i ovlasti u vrijeme kad je Čović obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.


Državno je odvjetništvo teretilo Čovića da je zajedno s Bičakčićem 1999. i 2000. protuzakonito, odnosno bez pristanka federalne vlade, odobrio isplatu 7,200.000 KM (oko 3,900.000 eura) proračunskog novca za kupnju stanova federalnim dužnosnicima i vladinim namještencima. Do stana je na taj način došao i negdašnji federalni premijer Nedžad Branković, protiv kojega je zbog toga podignuta posebna optužnica pred Županijskim sudom u Sarajevu. Nakon toga on je bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika federalne vlade.

Vezani članci Dražen Slavica Vrhovni sud oslobodio Dražena Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju Stipe Mesić Mesić objasnio zašto je pisao Bidenu: "Bitno je da taj proces počne i da ide u pravom smjeru"

U obrazloženju oslobađajuće presude donesene u četvrtak vijeće suda BiH navelo je kako optužba nije podastrla dokaze koji bi potvrdili da su zakoni, što su vrijedili u vrijeme kad je Čović potpisivao prijeporne odluke, doista prekršeni, odnosno kako nema dokaza da je time bio oštećen federalni proračun. Tužiteljstvo BiH odmah je najavilo žalbu na tu nepravomoćnu presudu. (Hina)