Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije

Ćorić: Tomašić je izdala interese HSP AS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić izjavio je u ponedjeljak da je iznenađen i razočaran ostavkom i istupanjem iz stranke predsjednice HSP AS-a Ruže Tomašić, koju proziva za izdaju interesa stranke, dok predsjednik Glavnog stana HSP AS-a Denis Bevanda poručuje kako je "u svemu apsolutno uz Ružu Tomašić".

"Ako je čekala da uđe u Europski parlament, a potom prekinula stranačke aktivnosti, onda je to izdaja interesa stranke", kazao je Ćorić. Tvrdi da je Tomašić interese stranke podredila vlastitim ambicijama, da je lobirala u Predsjedništvu za neke svoje vizije te posljednjih godinu i pol davala kontradiktorne izjave.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Slika nije dostupna Dogovor o koaliciji Ćorić: HSS bi u Domoljubnoj koaliciji bio trojanski konj

"Prvo potpisuje sporazum s HDZ-om, a drugi dan tvrdi da ne rade dobro, treći dan bi se kandidirala za predsjednicu Republike, pa podržala Kolindu Grabar Kitarović i tako u nedogled. Te izjave su postale teret i uteg za vodstvo. Točka na 'i' bila je kada je htjela 1. studenoga u Crnoj Gori s engleskim konzervativcima potpisati sporazum o trajnoj suradnji, a da se o tome u stranci uopće nije raspravljalo", tvrdi Ćorić kojem posebno smeta što je sporazum, po naumu Ruže Tomašić, trebao biti potpisan u "agresorskoj" Crnoj Gori.

Tomašić istupila iz HSP-a AS: 'Stranka se pretvorila u nešto što nisam željela'

Ćorić kaže da je za subotu, 8. studenoga, sazvao sjednicu Predsjedništva stranke, što je, tumači, po stranačkom statutu ovlašten učiniti. Neopoziva ostavka predsjednice stranke zatekla je predsjednika Glavnog stana HSP AS-a Denisa Bevandu, koji nije želio nagađati što je neposredni povod takvoj odluci već je poručio da je kao predsjednik Glavnog stana "u svemu apsolutno uz Ružu Tomašić".

Napetosti na relaciji Tomašić - Ćorić traju već dulje vrijeme, a kulminirale su nakon što je HDZ, koalicijski partner HSP AS-a, najavio da neće podržati izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se uvelo preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima. Ćorić je javno rekao kako te izmjene neće podržati ni HSP AS, što je izazvalo čuđenje u javnosti obzirom da je Tomašić upravo uz pomoć preferencijalnog glasovanja dva puta ušla u Europski parlament.

Na kraju je reagirala i sama "kraljica preferencijalnog glasovanja" poručivši da se osobno i dalje zalaže za taj model glasovanja, na što je Ćorić reagirao izjavom kako je "projekt Ruže Tomašić prošlost".

Prijepori u stranci nastavljeni su i prošlog tjedna kada je Tomašić opovrgnula medijska nagađanja prema kojima je vrh HDZ-a, iz straha od gubitka podrške glasača desnice, planira uključiti u predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Tom je prilikom poručila kako nije bilo nikakvih izravnih razgovora o njezinom osobnom angažmanu u kampanji.

"Izgleda da drugi odlučuju, a ja bih valjda samo trebala odraditi ono što oni kažu, no nadam se da tome nije tako jer ću ih morati razočarati", kazala je tada Tomašić. Tomašić je u ponedjeljak bila nedostupna pa se detaljnije objašnjenje njezine odluke nije moglo dobiti.

Hrg o istupanju Tomašić iz HSP AS: Bilo kakvo istupanje nije dobro

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg rekao je u ponedjeljak da istupanje Ruže Tomašić iz HSP-a AS za njihovu koaliciju predvođenom HDZ-om znači da jedna osoba koja je nosila veliki dio preferencijalnih glasova više nije u toj koaliciji te ocijenio kako bilo kakvo istupanje nije dobro.

"Bilo kakvo istupanje nije dobro, ali to je njezina volja, to je stvar njezine bivše stranke. Očito, s HSS-om to baš i nema neke velike veze", rekao je Hrg novinarima.

"Mi smo od početka govorili da HSS ima strateški sporazum s HDZ-om, imamo svoje međusobne odnose. Ostali partneri koji su tamo su pod nekim svojim uvjetima. To će više morati o tome govoriti HSP AS i naravno HDZ kao njihov partner u tom dijelu", rekao je Hrg.

Upitan hoće li istupanje Tomašić iz HSP AS štetiti koaliciji kao cjelini i što ako ona izađe na izbore s nekom listom, Hrg je odgovorio da "Ruža uživa određenu popularnost hrvatskih građana, hrvatskih birača".

"Meni je osobno žao. Ona je osebujna osoba, dobar sam s njom, sjedili smo skupa u saborskoj klupi i dobro surađivali, ali što se može, očito da je došlo do kulminacije sukoba unutar stranke i to nije dobro. Ništa što se dijeli nije dobro", poručio je Hrg.

Predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) i zastupnica i Europskom parlamentu u ponedjeljak je podnijela neopozivu ostavku na mjesto predsjednice te stranke te je istupila i iz članstva stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene