Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković zatražio je od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Slobodana Milosavljevića da poduzme mjere kako bi se ublažilo teško stanje u kojem se nalaze lipicanci koji su 1991. iz Lipika odvedeni u Srbiju.


Ministarstvo podsjeća da problem povrata tih konja u Hrvatsku, koji su 1991. otuđeni iz Ergele Lipik i premješteni u Srbiju, još uvijek nije riješen.

Vezani članci ZOO Split - 1 Obavljena obdukcija konja koji su uginuli u splitskom zoološkom vrtu, poznato kada će biti rezultati Lipicanci Državne ergele Đakovo (Foto: Davor Javorović/Pixsell) "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku

O tom se problemu na državnoj razini već više puta bezuspješno razgovaralo, a stav o tome zauzela je i Svjetska lipicanska federacija, zadnji put ove godine na svojoj godišnjoj konferenciji održanoj u Srbiji. 

Tom je prigodom kao i prije zauzet stav da se ti konji ne mogu upisati u matične knjige sve dok se ne riješi problem njihova povrata u Hrvatsku, ističe se u priopćenju.

Konji se trenutačno nalaze na Ergeli Bukinac i, kako navodi
Ministarstvo, u izuzetno su teškom stanju, o čemu su izvijestili i hrvatski i srbijanski mediji.

Ministar Čobanković uputio je stoga dopis kolegi Milosavljeviću u kojem ga je upozorio na krajnje nehumani odnos prema tim konjima kojim su oni dovedeni na rub opstanka i pozvao ga da što je moguće prije poduzme odgovarajuće mjere kako bi ih se valjano zbrinulo.

"Držimo da je Vaša obveza da putem inspekcijskog nadzora utvrdite stvarno stanje glede držanja ovih životinja te u slučaju utvrđene nebrige poduzmete odgovarajuće mjere koje će im osigurati dobre uvjete držanja i hranidbe", kaže se u dopisu.

Čobanković je predložio novi sastanak kako bi se pronašlo zajedničko rješenje tog problema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju