Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis zaštićenih pasmina

VIDEO: Čobanković spasio kokoš Hrvaticu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sukoba oko čvaraka, susjedi Slovenci su nas pretekli i zaštitili prekmursku gibanicu. A da nam ne ukradu i našu domaću kokoš, koja se čak i zove kokoš Hrvatica, pobrinuo se ministar Čobanković. Ministarstvo poljoprivrede na svoj je popis zaštićenih pasmina dodalo i ovu izvornu podravsku kokoš. O kokama Hrvaticama već smo izvještavali, a evo po čemu se Hrvatice razlikuju od druge peradi.

Crna kokoš, ali ne bilo kakva. Osim što je šampionka, crna kokoš pripada pasmini kokoši Hrvatica. Njihovoj vrsti prijeti izumiranje. 'Hrvatica je kokoš koja ne smije biti zatvorena. Ona mora ići po prirodi, mora imati svoju travu', objašnjava uzgajivač Vladimir Leder. Hrvatice se razlikuju po boji. Mogu biti crno zlatne, jarebičaste i crne, kojih je najmanje.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju Slika nije dostupna Kriza identiteta Kokoš umislila da je pingvin!

A imaju i svojih prehrambenih kvaliteta. 'To su jako kvalitetna jaja, imaju jako lijep žuti žumanjak. Ja inače volim peći kolače i onda se svi čude kako je to sve žuto, i tijesto i sve', otkriva Biserka Leder, Vladimirova supruga. Hrvatica snese i do 250 jaja na godinu. A fino je i meso. No, najvažnije je ipak potomstvo. A za to su zadužena dva gizdava pijetla Hrvata. 'Oni se bore svak za svoj harem. I jedan uvijek hoće biti bolji, jači i onda se potuku, raskvare se, dok jedan ne ugine', opisuje Vladimir.

Pravog Hrvata je najlakše prepoznati po bijelim zaušnjacima i po bijelim nogama. A kako nisu izbirljivi, kokoši i pijetlovi Hrvati jedu sve. Kukuruz im je omiljen. Koke Hrvatice pod posebnom su brigom države. One i 26 ugroženih pasmina u posebnom su nacionalnom programu zaštite. Pa za uzgoj pravih domaćih hrvatskih kokoši - kako i priliči - država daje i poticaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene