Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad Hrvatska uskoro bude punopravna članica Sjevernoatlantskoga saveza snažnije će se pozicionirati na europskoj i svjetskoj sigurnosnoj mapi, rekao je predsjednik saborskoga vanjskopolitičkog odbora Mario Zubović na zajedničkoj sjednici koju je taj odbor održao u četvrtak sa saborskim izaslanstvom u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a u povodu skoroga ulaska Hrvatske u NATO.


Nakon što je luksemburški parlament u četvrtak ratificirao pristup Hrvatske NATO-u, ostale su još četiri zemlje koje to nisu učinile, Grčka, Island, Nizozemska i Portugal. Kad i one to učine, a ne bude li problema s eventualnim slovenskim referendumom, rečeno je na toj sjednici, na travanjskom summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu Hrvatska će sudjelovati kao punopravna članica Saveza.

Vezani članci Slika nije dostupna IZMEĐU PUTINOVE RUSIJE I ZAPADA 'Najglasniji promotori NATO-a su isti oni koji su gorljivo zagovarali granatiranje Dubrovnika' Slika nije dostupna RUSIJA NIJE NIMALO SRETNA 'Ovo neće proći bez našeg odgovora'

Ulaskom u NATO Hrvatska ulazi u krug zemalja s kojima dijeli iste vrijednosti, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. 'Hrvatskim ulaskom u NATO završava proces koji je počeo devedesetih hrvatskim osamostaljenjem i Domovinskim ratom', rekao je. Svijet je presložen da bi ijedna zemlja sama reagirala na izazove, rekao je šef hrvatske diplomacije i dodao kako članstvo u takvu savezu jamči sigurnost uz mnogobrojne gospodarske prednosti.

Postoji i određena dodana vrijednost, ono što će Hrvatska donijeti NATO-u, rekao je ministar.

Hrvatska ima ulogu jamca stabilnosti u jugoistočnoj Europi, rekao je. 'Hrvatska je zemlja demokracije, tržišne ekonomije, vladavine prava i zaštite manjina, pa je primjer drugima u regiji' kad su u pitanju približavanje Europskoj uniji i NATO-u. 'To je naša prednost i treba to iskoristiti', pokazati zašto je to korisno i za Hrvatsku, i za zemlje regije i za NATO.