Socijalno ili društveno poduzetništvo u Hrvatskoj još je uvijek u povojima, ali ipak postoje oni koji su pronašli svoje mjesto na tržištu. Jedna od njih je čokolaterija Udruge invalida Križevci. Proizvode kvalitetan proizvod, zapošljavaju i ispunjavaju svoju misiju.


Članovi udruge invalida iz Križevaca, proizvode čokoladu. Slatkim zalogajima oni su riješili svoje gorke probleme. Kako bi bili što dostupniji kupcima, pokrenuli su i vlastitu internetsku trgovinu koju je također napravila osoba s invaliditetom.

Vezani članci Možemo!: Uključiti osobe s invaliditetom - 1 Koalicija Možemo! traži promjene i bolju skrb: „Osobe s invaliditetom ne mogu doći do prijeko potrebnih terapija“ Platforma Možemo - 3 Platforma Možemo Plenkoviću uručila paket s hranom i potrepštinama, kupljen za iznos prosječne invalidnine: "Prekipjelo mi je"

Izrađuju kažu najfinije praline. Posao je zahtjevan, pa ponekad i pogriješe. 'Nekaj pojedemo, nekaj vratimo u stroj najviše, kaj se može', kaže direktorica Natalija Baneković.

U Hrvatskoj živi 511.094 osobe s invaliditetom, zaposleno ih je tek 11.822. Zakonodavne izmjene kojima je uvedena obaveza kvotnog zapošljavanja dovele su do povećanja zapošljavanja osoba s invaliditetom. Tijekom 2015. zaposleno ih je ukupno 2.613. što je gotovo 40 % više nego godinu prije.

Ovo je prvo socijalno poduzeće u Hrvatskoj u ovom čokoladnom pogonu koji radi već tri godine, priliku za posao dobilo je 6 osoba s invaliditetom. 'Trebalo bi zaposliti još desetero osoba s invaliditetom. Znači ovaj prostor u kojem se sada nalazite vam više nije dovoljan', dodaje direktorica Baneković.

Zbog širenja poslovanja osim novih zaposlenja do kraja godine planiraju i preseljenje u prostore novog Tehnološkog parka u Križevcima. Izgradnja je već počela.