Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buljubašić i dalje radi u HEP-u

Čistkama su javna poduzeća dobila samo novog 'Pedra' koji će visjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate li se Rade Buljubašića? Radio je u HDZ-u, a plaću primao u HEP-u i još od njih dobio stan. Možda i nakon napisa u medijima pokrenuto je raščišćavanje u javnim poduzećima.

Slučaj Buljubašić potvrdio je javnu tajnu o načinima upravljanja unutar državnih tvrtki. Rade Buljubašić ostao je raditi u HEP-u kako nam ovdje kažu radi na mjestu instrumentalista odnosno osobe koja provjerava ispravnost strojeva, a pozicija mu ovisi o sudskom epilogu njegovog slučaja. Sanaderovog čovjeka u stranci zaduženog za dijasporu brzo se riješila Jadranka Kosor, izbačen je iz HDZ-a. Višepozicionirani unutar javnih tvrtki padali su uglavnom nakon afera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rok do 1. lipnja Za brisanje roka povrata duga državnih tvrtki kriv kompjutor?! Slika nije dostupna Hitne izmjene ZOR-a Državne tvrtke u šest mjeseci moraju otpustiti pet posto radnika

Šef HEP-a, Ivan Mravak, smijenjen je zbog Buljubašića. Jeftina struja TLM-u stajala ga je slobode, ali ne i radnog mjesta u HEP-u jer je od prvog dana uhićenja zatražio i dobio šest mjeseci neplaćenog dopusta na što ima pravo, kažu u tvrtki. HAC-ovac Jurica Prskalo ipak je otpušten, bez otpremnine, zbog skupocjenog bojenja tunela. Zbog malverzacija iz HŽ-a je otišao Davorin Kobak. Smijenjen je i HSLS-sovac Hrvoje Vojković iz Croatija Osiguranja, a jedino je Zlatko Korpar iz Autoceste Rijeka Zagreb otišao svojevoljno. Njihove zamjene slaba su garancija da će 21 državna tvrtka poslovati bez sličnih problema.

>> Ivan Mravak na sudu zbog Buljubašića

>> Sud prihvatio optužnicu protiv Polančeca

'Mislim da se ništa nije promijenilo osim da je odabran neki novi Pedro koji će visjeti,' rekao je ekonomski stručnjak Ante Babić. Izvisili su i Podravkaši Šestak i Marinac, te HPB-ovac Protega. No način upravljanja slabo se mijenja. U HŽ-u kažu Uprava je pojačala rad revizorskom odboru i drugim tijelima koja nadziru poslovanje te uvela transparentni sustav javne nabave. 'Mislim da svakoj stranci koja je na vlasti puno više koristi uspješna INA, uspješan HEP, uspješna Podravka ili bilo tko nego podobna Podravka,' dodao je babić. Za podobno upravljanje još nitko nije odgovarao. Tereti se jedino Damira Polančeca, za kojeg se također tražila zamjena u Vladi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene